Van coronabestrijder naar woonminister. Dat zijn twee extreem verantwoordelijke functies die basisschooldocent Hugo de Jonge mocht en mag uitoefenen. De CDA-politicus toont zich in ieder geval enorm ambitieus en wil in 9 jaar tijd zo’n 900.000 nieuwe woningen realiseren.
Zo’n 600.000 woningen moeten betaalbaar zijn voor huishoudens met een laag inkomen en een middeninkomen. Dat plan heeft De Jonge gisteren geopenbaard. Om een einde te maken aan de ‘woninggekte’, moeten er tot aan 2030 elk jaar dus zo’n 100.000 huizen bijgebouwd worden.
De schaarste schreeuwt om regie.
Het tempo moet omhoog. 🏗️🏘️
Tot en met 2030 moeten er 900.000 woningen bij, waarvan 600.000 betaalbaar.⤵️https://t.co/2MDqN7nHth#Volkshuisvesting https://t.co/KYvH7czzwM— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 12, 2022
‘Het ontbreken van regie’
Dankzij het tekort aan woningen zijn de prijzen in de afgelopen jaren geëxplodeerd. Volgens De Jonge heeft dat te maken met het ontbreken van regie. “Het is het bizar dat we wonen hebben overgelaten aan de markt.”
Quota’s
Om het doel van 100.000 huizen te bereiken, is De Jonge van plan om ‘quota’s’ met provincies af te spreken. De provincies overleggen vervolgens op regionaal niveau. “Per regio wordt berekend hoeveel woningen erbij moeten komen en dat aantal wordt dan overlegd met de gemeenten en de corporaties.”
Bij gemeenten die eind dit jaar eventueel dwarsliggen, zal De Jonge als het echt niet anders kan een ‘aanwijzing’ geven. Want linksom of rechtsom, de woningen moeten er komen vindt De Jonge.
Experts kritisch
Bouwexperts bekijken de plannen met argusogen. Zij waarschuwen De Jonge bijvoorbeeld dat de gestegen grondstofprijzen na de Russische inval in Oekraïne, ervoor kunnen zorgen dat de bouwproductie de klus flink kunnen bemoeilijken.