Zwerm bijen volgde de auto voor 2 dagen om de koningin die opgesloten zat te redden

De aarde zit vol met vreemde en wonderbaarlijke gebeurtenissen, maar weinig zijn zo bizar als de tijd dat een zwerm bijen ooit twee dagen lang een auto volgde om hun koningin te redden die gevangen zat in de kofferbak van een zilveren Mitsubishi Outlander. Dit was natuurlijk geen normaal bijengedrag en de hele beproeving zorgt voor een goed verhaal.

Het begon allemaal toen de eigenaar van het voertuig, Carol Howarth, een 68-jarige grootmoeder besloot haar vrije dag door te brengen in een natuurreservaat. Er was niets speciaals aan dit bezoek omdat het er een was die ze al vele malen eerder had gemaakt.

Toen ze klaar was, besloot Carol om wat boodschappen te doen in de stad. Kort na het parkeren in het stadscentrum vloog een zwerm van meer dan 20.000 bijen naar beneden om een deel van het voertuig te bedekken. Zoals je zou verwachten trok dit al snel de aandacht van nabijgelegen voorbijgangers die stopten en foto’s namen van het spektakel.

Gelukkig reed Tom Moses, een ranger van de Pembrokeshire Coast National Park, langs en zag het. “Veel mensen waren er echt van onder de indruk, auto’s vertraagden en mensen maakten er foto’s van”, zei hij. “Ik was een beetje bezorgd, omdat het in het midden van de stad was buiten een pub, dat iemand misschien iets stoms zou doen en zich zou bezeren of iets stoms zou doen en de bijen pijn zou doen.” [3].
Uit angst dat de bijen misschien slecht worden behandeld of iemand gewond raakt, riep hij snel een team van imkers. Tegen de tijd dat Carol eindelijk terugkeerde naar haar auto, was de zwerm gevangen genomen en ingepakt in een kartonnen doos met de hulp van een nationale parkwachter, drie imkers en mensen uit het publiek.

In de overtuiging dat het probleem was opgelost, reed mevrouw Howarth ongetwijfeld naar huis. Op maandagochtend ontdekte ze echter dat de zwerm nog niet klaar was. De bijen hadden haar naar huis gevolgd en bedekten de auto opnieuw. Ze nam opnieuw contact op met de imkers en ze waren in staat om de zwerm voorgoed te verwijderen.

Wat er echt is gebeurd
Een populaire theorie is dat een bijenkoningin gevangen zat in de auto en dat de zwerm tot haar aangetrokken was. Volgens Roger Burns van de imkers van Pembrokeshire: “We denken dat de bijenkoningin aangetrokken was door iets in de auto, misschien iets zoets, en in een opening in het ruitenwisserblad of misschien in het scharnier was geraakt.”. Het is normaal dat koninginnen bewegen als de korf gestoord is en leden van koloniĆ«n vaak volgen wanneer dit gebeurt.

Echter, volgens Carol, “Ze [imkers] konden de koningin nergens vinden, dus ik heb geen idee of dat juist was.” Imkers geloven dat de koningin misschien gevlucht is zonder dat zij het hebben opgemerkt. Hoe dan ook, het is een nogal verrassende en leuke ervaring om je auto twee dagen lang gevolgd te laten worden door een zwerm bijen.

Bron: McLoughlin, L. (2016) & Yorke, H. (2016) & TreeHugger. (2019)