Zwemmer gepakt door enorme haai in Spanje, man filmt alles

Zwemmer gepakt door enorme haai in Spanje, man filmt alles

In Spanje is een toerist in ondiep water gegrepen door een blauwe haai. Gelukkig voor de man heeft het zeedier alleen zijn voet te pakken gehad, waardoor de man het kan navertellen. Desondanks zit de schrik er goed in.

Afgelopen donderdag ging een lokale Spanjaard in Oliva, gelegen in de Spaanse provincie Valencia, heerlijk zwemmen aan playa de Aigua Blanca.

Terwijl de man rechtop in het water stond, heel dichtbij de kust en in ondiep water, zag hij ineens een groot beest voor hem opduiken. ”Ik zag een schaduw, voelde een klap tegen mijn linkerbeen en toen voelde ik dat ik in mijn voet was gebeten”, zo getuigt de man.

Blauwe haai

”Ik had niet de tijd om bang te zijn.” De man had eerst geen idee wat hem wat overkomen, maar al snel kleurde het water rood.

Na een bezoek aan de dichtstbijzijnde gezondheidspost, werd hij doorverwezen naar het Centro de Salud van Oliva. Daar kreeg hij een tetanusprik toegediend en werd de man verder verzorgd.

Specialisten hebben foto’s genomen van de voet, zodat ze konden analyseren welk dier dit had gedaan. Al snel werd helder dat een blauwe haai verantwoordelijk is. Dat beeld werd bevestigd door meldingen van andere zwemmers, die de haai ook zagen.

Zwemverbod

De lokale autoriteiten hebben de stranden van Aigua Blanca, Rabdells en Aigua Morta direct gesloten. Daarna is gezocht naar de haai.

Zwemmer gepakt door enorme haai in Spanje, man filmt alles

Die bleek zich niet meer in het gebied te bevinden. Daarom konden bovengenomende stranden vrijdagmorgen weer open.

Niet normaal

De blauwe haai kan wel drie meter lang worden is een van de meest voorkomende haaiensoorten. Normaal gesproken zijn blauwe haaien niet waar te nemen bij de kust.

Ze leven doorgaans in diep water en komen niet bij de bodem. Tot dit jaar werden er in voorgaande jaren slechts een paar gespot bij de kust.

Verward

Marinebioloog en haaienexpert Jaime Penades noemt het ‘niet normaal’ dat de blauwe haai zo dicht naar het strand toe kwam.

”De haai moet iets gemankeerd hebben, en verward zijn geweest. Ze kunnen er helemaal niet tegen om te kruipen over zand. Dat is niet hun natuurlijke habitat.” 

Ze zoeken vis

Volgens Penades hebben blauwe haaien hele scherpe tanden met een zeer uitgesproken bovenkaak. ”Wanneer ze willen maak je als mens geen schijn van kans.”

Maar de blauwe haai heeft het normaal gesproken niet op mensen voorzien. Hij eet kleine vissen en inktvissen. Wat er is gebeurd is niet gebruikelijk. Deze soort wil eigenlijk helemaal niets van ons. Ze zoeken naar vis, en niet naar mensen”, zo sluit de expert af.

Scroll naar boven