Zware winterstorm op komst: ”Moeten ons schrap gaan zetten”

Zware winterstorm op komst: ''Moeten ons schrap gaan zetten''

Het Koninklijk Nederlands Meetinstituut (KNMI) heeft code geel afgegeven voor een groot deel van ons land in verband met de eerste storm van 2024. Maar liefst negen van de twaalf provincies staat vreselijk weer te wachten.

Code geel

Volgens de website van het KNMI gaat het om de provincies Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Groningen, Utrecht, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Code geel is hier van kracht tussen 20.00 uur vanavond en 04.00 uur morgenochtend. Volgens het KNMI gaat het enorm hard waaien, waarbij windsnelheden van 110 kilometer per uur kunnen worden gehaald.

Rijkswaterstaat en het KNMI dringen erop aan dat het verkeer en buitenactiviteiten hinder kunnen ondervinden van wat ons te wachten staat.

Zware winterstorm op komst: ''Moeten ons schrap gaan zetten''

Tweede winterstorm

Het is de tweede winterstorm dit seizoen. Vorige maand raasde storm Pia al over het land. Waar mensen in eerste instantie nog op social media schreven dat het allemaal wel ‘mee zou vallen’, was de realiteit anders.

Pia zorgde voor veel wateroverlast, terwijl ook de dienstregeling van de NS werd verstoord. Op Schiphol moesten meerdere vluchten worden geannuleerd.

Verzekeraars meldden na storm Pia iets minder dan 2.000 claims te hebben binnengekregen van schade die verzekerden graag gedekt willen zien.

Weer vandaag

Vandaag wordt sowieso een natte dag. Aan het eind van de ochtend komt er een regenbied het land binnen, die gepaard zal gaan met een matige tot vrij krachtige wind.

In de middag gaat het vrijwel landelijk regenen. De temperatuur gaat wel omhoog naar 10 tot 13 graden. Dat is erg zacht in vergelijking met andere jaren. Normaal gesproken is het volgens meteoroloog Jaco van Wezel gemiddeld zo’n zes graden in het begin van januari.

Zware windstoten

Mensen die in de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland wonen moeten zich schrap zetten voor wat er komen gaat.

Hier worden windstoten verwachten die snelheden van 75 tot 90 kilometer per uur halen. Aan zee en rond het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig.

Rond 20.00 uur  gaat het dan letterlijk stormen op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied. Snelheden van 100 tot 115 kilometer per uur worden er verwacht, waarmee het echt oppassen geblazen gaat worden. Rond 04.00 uur neemt het waaien weer af.

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven