Zware weerwaarschuwing voor automobilisten: Dit staat je straks te wachten

Sneeuw

Nederland staat een zeer zware avondspits te wachten. In verband met sneeuwval kan het in grote delen van het land spekglad worden op de wegen. 

focused photo of a snow flake

Automobilisten

Rijkswaterstaat luidt de noodklok en waarschuwt voor honderden kilometers file. Op de website van Rijkswaterstaat staat nu het volgende bericht:

”Er is plaatselijk kans op gladheid door sneeuwval. Dit geldt met name voor het oosten van het land. Later volgen ook het noorden en zuidoosten. Verder valt er vandaag zeer veel regen, daar zal ook de rest van het land tijdens de avondspits erg veel hinder van ondervinden.”

 

”Afgelopen weken verliep de avondspits iets rustiger dan de ochtendspits. Dat zal nu zomaar heel anders kunnen zijn”, zo schrijft de dienst.

Code geel

Het Koninklijk Nederlands Meetinstituut (KNMI) heeft code geel uitgevaardigd voor alle provincies. Slechts vijf provincies ontsnappen hieraan:

  • Groningen
  • Friesland
  • Zeeland
  • Noord-Holland
  • Zuid-Holland

In de overige provincies staan de seinen op rood. Dat begint dus in het oosten, waarna ook het noorden en het midden van Nederland volgen. Pas in de avond is het zuidoosten aan de beurt.

Vanaf het einde van de middag is het mogelijk dat de sneeuw op sommige plaatsen kan blijven liggen. Voornamelijk in het oosten van het land is dat een optie.

De andere mogelijkheid is dat zich een sneeuwdek vormt van enkele centimeters. Aangeraden wordt om informatie over het weer in de gaten te houden.

Scroll naar boven