Zware storm op komst: ”Levensgevaarlijke situatie”

Zware storm op komst: ''Levensgevaarlijke situatie''

De aankomende dagen staat ons harde wind te wachten. Voor vandaag heeft het KNMI code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Morgen wordt het nog erger, want dan wacht ons een heuse storm.

Levensgevaarlijke situaties

Vandaag valt het dus allemaal wel mee in vergelijking met morgen. De meest recente berekeningen van de weermodellen zijn zeer helder: een lagedrukgebied trekt met de kern ten noorden van ons land voorbij. Vlakbij deze kern bevindt zich een fors windveld. De verwachte windsnelheid neemt enorm toe.

Dat houdt in dat het morgen keihard gaat waaien. Met name aan de kust kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan met windkracht 9: stormkracht. Weermodellen laten zien dat windstoten snelheden kunnen bereiken van 100 tot 120 kilometer per uur. Dat kan heel erg gevaarlijk uitpakken. Het advies luidt dan ook om niet de weg op te gaan.

Lokale sneeuw

Wat verder nog belangrijk is om te vermelden, is dat het windveld zich achter een zogeheten front bevindt. Daarmee stroomt er weer veel koude lucht binnen en dat heeft weer als gevolg dat de kans op sneeuw toeneemt. Morgenavond kan het dus op sommige plekken weer even gaan sneeuwen.

Scroll naar boven