Zware storm in aantocht na sneeuw en kou: ”Bereid je voor”

Zware storm in aantocht na sneeuw en kou: ''Bereid je voor''

Het weer blijft ons verrassen. Terwijl Limburg bedolven is onder een dik sneeuwtapijt en het overal flink glad is op de weg, komt het KNMI alweer met een nieuwe voorspelling. En dat ziet er allesbehalve prettig voor ons uit.

Harde wind

Om specifiek te zijn gaat het om de nacht van zondag op maandag aanstaande. Dan kan het loeihard gaan waaien, waarbij windkracht 8 en 9 niet worden uitgesloten.

Inwoners van de kustgebieden moeten zich opmaken voor windstoten die snelheden kunnen behalen van 100 kilometer per uur. In de rest van Nederland is het allemaal wat minder. In de provincie Gelderland bijvoorbeeld, waar windstoten van 75 kilometer per uur worden verwacht.

Met de nadruk op verwacht, want meteoroloog Donny de Koning van Weerplaza wijst erop dat het in Gelderland wel eens flink harder zou kunnen gaan waaien.

Code geel

Vooralsnog is de verwachting dat het zondagnacht en maandagmorgen dus erg hard gaat waaien, maar in combinatie met de sneeuwbuien en bevriezing, wordt het voornamelijk op de wegen spekglad. Zoals het er nu naar uitziet, zal het KNMI dan de weercode geel uitgeven.

Meteoroloog Donny de Koning doet daar nog een schepje bovenop. Hij meent dat de kans op code oranje aanzienlijk is en wil iedereen alvast alert maken op wat hen te wachten staat.

Dat geldt niet alleen voor de ochtendspits, waarbij lange files zullen ontstaan doordat weggebruikers slechts langzaam rijden kunnen.

Door de harde wind kunnen er natuurlijk een hoop dingen omwaaien. De Koning vreest voor omvallende bomen, welke door de natte bodem makkelijker ontworteld kunnen worden.

Weerrecords

En dan tot slot de temperaturen, want koud zal het niet worden. Weerplaza houdt er zelfs rekening mee dat weerrecords op maandag en dinsdag verbroken zullen worden.

Op 22 januari 1993 werd de warmste 22 januari ooit in Nederland gemeten. Toen was het maar liefst 12,2 graden in De Bilt. Voor de dag erna staat het record op 12,0 graden. De kans is aanzienlijk dat deze temperaturen er maandag en dinsdag aan zullen gaan.

 

 

 

Scroll naar boven