Zwangere Ryan (30) veranderde geslacht van V naar M, maar wil nu een X

Zwangere Ryan (30) veranderde geslacht van V naar M, maar wil nu een X

De 30-jarige Ryan Ramharak is non-binair. Hij voelt zich geen man of vrouw en wil ook niet aangesproken worden op die manier. De als vrouw geboren Ryan is naar de rechter gestapt, omdat hij een X wil hebben in zijn paspoort. 

Geen verklaring

Tot voor kort kon dat alleen middels een verklaring van een therapeut of psychiater. Die moest dan vaststellen dat iemand kampt met genderdysforie.

Ryan vond dat niet leuk en stapte naar de rechter. Hij eiste dat transpersonen voortaan ook zonder tussenkomst van een deskundige een X in hun paspoort kunnen krijgen.

En dat is gelukt. De rechtbank in Arnhem oordeelde dat er voortaan geen verklaring meer nodig is om van geslacht te veranderen.

Ryan vond zo’n verklaring heel erg denigrerend. ”Eigenlijk wordt daarmee gezegd dat jouw woord alleen niet genoeg is. Terwijl een psycholoog niet in mijn hoofd kan kijken.”

En dan gaat het nog niet eens over de kosten van zo’n verklaring. ”Dat kost ook nog eens 250 euro”, zo klaagt Ryan die daarnaast ook ontstemd is over de lange wachttijd.

”Dat is ook een probleem. De aanpassing moet geregeld worden via speciaal daartoe getrainde deskundigen, bijvoorbeeld die verbonden zijn aan transgenderteams van universitaire ziekenhuizen.”

Weer veranderen

De 30-jarige non-binair verandert overigens niet voor het eerst van geslacht. Hij begon als vrouw (V), werd toen man (M) en is nu X (onzijdig).

”De aanduiding van M voelde niet goed. Ik had weer een verklaring kunnen krijgen, maar dit is een principezaak. Die X moet voor iedereen die dat wil toegankelijk zijn.”

Nog een procedure

Ryan heeft overigens nog een procedure aangespannen. ”Ik kom straks als moeder op het geboortecertificaat te staan. Ik voel mezelf geen moeder en geen vader.”

”Ik classificeer mezelf als ouder. De ontwikkelingen rond de X als aanduiding in het paspoort, kunnen misschien wel een opstapje vormen naar de kwalificatie ‘ouder’ op zo’n certificaat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryan Ramharak (@ryanrafaelrajrian)

Scroll naar boven