Zwaar onweer en harde wind: KNMI geeft code geel af voor heel Nederland

Noodweer op komst: ''Hele week binnenblijven''

De Nederlandse zomer raakt de komende dagen behoorlijk van het padje af. Ons staan zware regenbuien, hoge windstoten en daarna opeens weer tropische temperaturen te wachten. Volgens Weer.nl is het weerbeeld ‘heel erg grillig’.

En dat is nog zacht uitgedrukt, want de meteorologen spreken zelfs van een ‘potentieel explosieve situatie’, waarbij met name het noorden van ons land het zwaar krijgt.

Lagedrukgebied

De aankomende dagen domineert een klein, maar mogelijk snel activerend lagedrukgebied het weerbeeld. Hierdoor wordt het op woensdag (morgen) zeer onstuimig.

Regen zal met bakken uit de hemel komen, voornamelijk in het westen en noordwesten van ons land. Nadat het donderdag weer wat rustiger wordt, knallen de temperaturen vanaf vrijdag sterk. Gisteren liet weer.nl al weten dat aankomende zondag snikheet gaat worden.

De kans op een hittegolf in het zuiden van ons land is zeer groot. De temperatuur kan oplopen tot wel 35 graden. Maar, daar komt nog iets bij kijken.

In het weekend is de kans zeer groot dat we te maken krijgen met zwaar onweer. Dat melden het KNMI en Weer.nl. Dit bericht is overgenomen door Hart van Nederland.

Woensdag

Morgenochtend komen we aan de achterzijde van een snel ontwikkelend lagedrukgebied terecht. De wind zal fors gaan waaien en aan zee kan dit leiden tot een ‘stormachtige westelijke en zuidwestelijke wind’.

Deze zware windstoten kunnen snelheden tot wel 90 kilometer per uur bereiken. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk waarbij deze windstoten diep landinwaarts komen. De vrees bestaat dat dit zal leiden tot ‘aanzienlijke schade’.

Zwaar onweer en harde wind: KNMI geeft code geel af

Code geel

Vanwege de ontwikkelingen heeft het KNMI code geel afgegeven voor het hele land, met uitzondering van de provincie Limburg,

Het gebied met zware windstoten verplaatst zich in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten noordoostwaarts over Nederland, wat ook hinder kan opleveren voor het verkeer en buitenactiviteiten.

In het noordwesten wordt in de nacht van dinsdag op woensdag veel regen verwacht, plaatselijk zelfs meer dan 50 millimeter, wat eveneens voor overlast kan zorgen.

Noord-Nederland

Het noorden van het land verdient speciale aandacht. Daar lijkt het lagedrukgebied op zijn actiefst te passeren, wat betekent dat het Waddengebied en het IJsselmeer potentieel met nog meer wind te maken kunnen krijgen. Windstoten kunnen snelheden van 100 kilometer per uur bereiken.

Overmorgen (donderdag) stabiliseert het weer, waarna we op vrijdag te maken krijgen met een hogedrukgebied. De zon laat zich al weer zien en het wordt tropisch warm.

Vrijdag kan het al zo’n 30 graden worden, terwijl op zaterdag en zondag ook tropische temperaturen te verwachten zijn. Op beide dagen in het weekend wordt onweer verwacht.

Scroll naar boven