Zwaar beperkte Robin (25) verdrinkt in bad van een zorginstelling

Zwaar beperkte Robin (25) verdrinkt in bad van een zorginstelling

”Het moet een gruwelijke d00dsstrijd zijn geweest.” Wanneer raadsman Thomas Vandemeulebroucke het verhaal van Robin Neirynck (25) vertelt, is iedereen stil.

De 25-jarige Robin had een zware beperking en zat in een zorginstelling in Kortrijk. Daar kwam hij om. In bad. Moederziel alleen.

Zijn ouders blijven met veel vragen achter. Zij dienen een klacht in tegen de zorginstelling wegens onopzettelijke d0ding.

31 oktober

Op 31 oktober jongstleden gaat de telefoon in de woning van Robins ouders in Izegem. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft een ijzingwekkende medeling: ”Uw zoon is 0verleden.”

Volgens Robins ouders was hij een blije en luide jongen. Een vrolijke jongen die gefascineerd was door kleur en licht. En nu moeten ze afscheid nemen van hem.

Ze zijn er kapot van en kunnen niets uitbrengen. Daarom voert advoaat Thomas Vandemeulebroucke het woord. De ouders willen dat elke steen in het onderzoek bovenkomt. ”Wij zijn direct naar de onderzoeksrechter en het parket gestapt en eisen duidelijkheid.”

Zwaar beperkte Robin (25) verdrinkt in bad van een zorginstelling

Verdronken

Vorige week donderdag vond de autopsie plaats. Robin blijkt verdronken. Volgens de directeur van de zorginstelling gaat het om een ’tragisch 0ngeval’.

De ouders van Robin kunnen het niet begrijpen. ”Robin heeft een zware beperking en is zeer hulpbehoevend. Hij is dus totaal afhankelijk van zorg.”

”Die ochtend mocht hij om 9 uur in bad gaan. Hij werd met een tillift in bad getild. Op dat ogenblik is hij dus alleen gelaten, zonder toezicht.”

Uit forensisch onderzoek blijkt dat een verdrinking tot maximaal vijf minuten kan duren. De jongen moet een ongelooflijke strijd hebben geleverd.

Zwaar beperkte Robin (25) verdrinkt in bad van een zorginstelling

Verantwoordelijkheid

Robins vader en moeder willen niet alleen antwoorden. Ze willen ook dat er verantwoordelijkheid wordt genomen. Niet de collectieve, maar ook de individuele.

Wie heeft hun zoon alleen gelaten? Op feiten van onopzettelijke d0ding staat een celstraf van drie maanden tot twee jaar cel.

Niet veilig

Bezinnen of bekomen van wat er gebeurd is, is geen optie. Ook de zus van Robin heeft een beperking en verbleef in dezelfde instelling.

Zij is inmiddels halsoverkop weggehaald. En wat is gebleken? Ook de zus van Robin heeft zware verw0ndingen opgelopen in de zorginstelling.

Dat bevestigt de advocaat. ”Zij heeft een volledige scheenbeenbreuk opgelopen. Haar ouders hebben geen klacht ingediend, omdat er toen nog vertrouwen was. Na een goed gesprek werd destijds beloofd dat het niet meer zou gebeuren. Maar nu zijn ze geconfronteerd met het allerergste.”

Instelling reageert

De zorginstelling wil niet dieper ingaan op de omstandigheden en wacht de resultaten van het onderzoek af. ”Het is tragisch dat een geliefde bewoner slacht0ffer is geworden”, zo stelt bestuurder Tim Vannieuwenhuyse.

”We willen nu vooral de ouders en onze medewerkers bijstaan bij deze aangrijpende situatie. Daarnaast hopen wij dat het onderzoek duidelijkheid schept.”

Scroll naar boven