Zorgwekkend nieuws: Meer Nederlanders gaan in armoede belanden

Zorgwekkend nieuws: Meer Nederlanders gaan in armoede belanden

Het Centraal Planbureau deelt zorgwekkend nieuws. Volgens het CPB daalt de koopkracht nog dit jaar met 6,8 procent. Verwacht wordt dat steeds meer Nederlanders het financieel steeds lastiger behappen kunnen. Sterker nog, het CPB vreest voor massale armoede.

CPB-directeur Pieter Hasekamp verklaart het volgende: ””Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie.” Volgens hem is er een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

Zorgwekkend nieuws: Meer Nederlanders gaan in armoede belanden

Oekraïne

Het is te hopen dat de energiecrisis, die is ontstaan dankzij het oorlogsgeweld in Oekraïne, niet nog verder gaat escaleren. Wanneer dat niet het geval is, komt de inflatie dit jaar naar schatting uit op 9.9 procent. Het is de bedoeling dat dat in het volgende jaar weer terugzakt.

Armoede

Een direct gevolg van de hoge inflatie, is het feit dat steeds meer Nederlanders geld nodig hebben om te kunnen voorzien in hun basisbehoeften. Aan de andere kant stijgen de inkomens mondjesmaat. Het Centraal Planbureau vreest dat maar liefst 7,6 procent van de bevolking te maken krijgt met armoede. Voor kinderen ligt dat percentage zelfs op 9.5 procent.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven