Zorgverzekeraars maken woekerverhoging bekend: ”Dit gaan mensen voelen”

Zorgverzekeraars maken woekerverhoging bekend: ''Dit gaan mensen voelen''

Zorgpremies gaan volgend jaar enorm omhoog. Dat laten verzekeraars doorschemeren bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Zorgeconoom Wim de Groot noemt het onvermijdelijk: ”De zorgkosten stijgen, dus het zal wel moeten.”

Forse stijging

Jos Baeten, oppergraaier bij ASR, spreekt de verwachting uit dat er een ‘stevige stijging’ van de zorgpremies op komst is. Hij beweert dat de zorgkosten ‘exponentieel stijgen’.

”Dat gaat richting de 100 miljard per jaar. Als er niets verandert, is er binnen tien jaar een verdubbeling van de kosten naar mogelijk 200 miljard euro.”

Volgens Baeten is er bij zorgverzekeraars een ‘behoefte’ om de zorgpremies laag te houden. ”Maar die twee zaken gaan niet samen”, zo legt hij uit.

Zorgverzekeraars maken woekerverhoging bekend: ''Dit gaan mensen voelen''

Stijging onvermijdelijk

Achmea-baas Bianca Tetteroo stelt dat verzekeraars hogere kosten maken voor personeel en ict. En daar moet de bevolking lekker aan meebetalen.

Ook Tetteroo beweert er ‘alles aan te doen’ om de zorgprecies zo stabiel mogelijk te houden. ”Maar geleidelijk aan zullen de premies toch blijven stijgen.”

Nederlanders moeten betalen

Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit van Maastricht, beaamt dat de premie flink zal gaan stijgen. ”We zien het de laatste jaren steeds verder oplopen en de stijging wordt alsmaar groter. Komend jaar zal dat niet anders zijn.” Groot wijst naar de vergrijzing.

”Door de vergrijzing wordt er een steeds groter beroep gedaan op zorg waardoor de kosten stijgen. Bovendien zijn er ook nog nieuwe cao’s afgesloten, waarbij zorgpersoneel flink hogere salarissen ontvangt. Dat zullen we moeten gaan betalen”, aldus Groot.

Wat ga je betalen

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde premiestijging 127 euro op jaarbasis. De verwachting is dat dat voor volgend ‘minimaal’ op hetzelfde gaat uitkomen. ”Misschien wel meer”, zo stelt Jorn Alders. Hij is onderzoeker bij vergelijkingssite Poliswijzer.nl.

24 november

Op Prinjesdag (19 september) zal het demissionaire kabinet de prognose bekendmaken over de stijging van de zorgpremie. Zorgverzekeraars mogen dan zelf bepalen of ze hun premie verhogen.

Doen ze dit niet, dan moeten ze dat compenseren met geld uit hun eigen reserves. De kans dat dit gebeurt is minimaal. Dat verwacht dus ook niemand.

Zorgverzekeraars moeten hun premies voor 2024 voor 12 november bekendmaken. Jako Papac, directeur van DWS loopt alvast op de zaken vooruit.

”De zorgpremie zal de groei van de economie overtreffen. En dat impliceert dat de premie een groter stuk van ons inkomen zal innemen.”

Bereid je dus maar voor…

Scroll naar boven