Zorgpremie is eigenlijk te goedkoop: ”Het moet 30 euro per maand omhoog”

Zorgpremie is eigenlijk te goedkoop: ''Het moet 30 euro per maand omhoog''

Uit de boekhouding van verzekeraars blijkt dat er te weinig zorgpremie binnenkomt. Volgens hoogleraar Wim Groot, die gezondheidseconomie doceert aan de Maastricht University, moet er eigenlijk nog 30 euro per maand bij.

Zorgpremie

Groot stelt dat zorgverzekeraars niet veel vet meer op de botten hebben. ”Veel medewerkers hebben in 2022 loonsverhoging gekregen. Die kosten zijn goed voor een achtste van alle uitgaven in de zorg, dus reken maar uit wat medewerkers kosten die er 15 procent bij krijgen.”

Zorgpremie is eigenlijk te goedkoop: ''Het moet 30 euro per maand omhoog''

Beursverlies

Wat ook meespeelt, is dat verzekeraars een slecht beursjaar achter de rug hebben. ”De premies die Nederlanders betalen, worden direct belegd om tot de 50 miljard euro aan vergoedingen te komen die jaarlijks wordt uitgekeerd. De AEX dook in 2022 maar liefst 14 procent in de min.”

”De grote verzekeraars hebben nog wel veel geld in kas en zouden hun reserves kunnen aanspreken. Maar eigenlijk zou de premie 30 euro per maand omhoog moeten gaan.”

75-plussers

Ook 75-plussers zorgen ervoor dat de rekening flink oploopt. ”De rekening is opgelopen van 6,5 miljard in 2012 naar dik 12 miljard in 2021, het laatste jaar waar cijfers over beschikbaar zijn. Dat komt niet alleen door de vergrijzing, ook de rekening per verzekerde stijgt harder.”

Kijkende naar die vergrijzing, is de vraag hoe de verzekering betaalbaar kan blijven. Er is nog meer zorgvraag op komst door die groep.

Zorgpremie is eigenlijk te goedkoop: ''Het moet 30 euro per maand omhoog''

Het RIVM voorspelt dat in 2040 bijna 300.000 staaroperaties zullen worden uitgevoerd, plus 40.000 heupoperaties en ook 40.000 knieoperaties. En dat kost geld.

Jan Modaal

Groot is een bezorgde man. Hij maakt zich niet druk over mensen met een laag inkomen. ”Hun zorgtoeslag stijgt komend jaar ongeveer even snel als de premie.”

Het gaat meer om Jan Modaal, die geen zorgtoeslag krijgt maar wel flink meer moet gaan betalen. In de tussentijd groeit de zorgsector.

”Niet alleen geld is een probleem, ook het enorme tekort aan mensen. Als ik naar de verkiezingsprogramma’s kijk, wordt dit debat ontlopen. Bijna alle partijen willen meer ingrepen in het basispakket. Maar keuzen daarin maken is onvermijdelijk geworden.”

Scroll naar boven