Het gaat momenteel helemaal mis in de Nederlandse ziekenhuizen. Het is zo druk dat medewerkers het niet langer trekken: ”We staan op instorten”.
Dat bedoelen de werknemers letterlijk en figuurlijk. Verpleegkundige Arjan van der Broek die onder andere werkzaam is op de spoedeisende hulp zegt: ”Mensen lopen op reserves. Je wordt gevraagd om extra te komen werken, terwijl je dat op dit moment niet aankunt.”
Arjan heeft zelf ook besloten om minder te komen werken als er iemand uitvalt. ”Uit zelfbescherming”, zo verklaart hij in een interview met Hart van Nederland. ”Om het vol te houden, je moet heel erg op jezelf passen.” Arjan heeft het zo gehad dat hij nauwelijks nog plezier in zijn werk heeft.
Gevolgen voor patiënten
Arjan vindt dat er sprake is van een zorginfarct. ”We hebben volle wachtkamers, hele lange wachttijden en dat geldt ook voor de de spoedeisende hulp. Mensen kunnen het ziekenhuis gewoon niet meer in omdat er geen plek is. Ambulances moeten zelfs heel lang wachten.”
Overheid doet niets
NU’91, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen, zegt dagelijks berichten te ontvangen dat het ‘niet meer te doen is’. ”Het gaat om mensen die zeggen dat ze het niet meer aankunnen om zorg te blijven leveren, maar die tegelijkertijd de morele verplichting voelen om zorg te blijven leveren.
Er is weinig hoop op verandering. ”Het is heel frustrerend. Je kunt er zo weinig aan doen. Je kunt het zeggen, je kunt het roepen, maar er wordt gewoon niet geluisterd.”