Zorginstelling Groningen mishandelt verstandelijk beperkte gehandicapten

Zorginstelling Groningen mishandelt verstandelijk beperkte gehandicapten

Zorginstelling Aurora Borealis in het Groningse Wedde moet per direct stoppen met het verlenen van zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) grijpt in nadat er meerdere misstanden aan het licht zijn gekomen.

Hoofd in de wc

Het gaat om gruwelijke feiten. Zo werd een bewoner met zijn hoofd in de wc geduwd. Een ander werd door personeel in een sloot gegooid. Weer een andere client moest buiten onder een druppelende tuinslang gaan liggen en iemands hoofd werd zelfs met pindakaas ingesmeerd, waarna een hond hem aflikte.

Dit zijn zeer ernstige feiten. En dan werd er ook nog een hele sinaasappel in de mond van een weerloze bewoner geduwd. In het rapport staat ook een melding over iemand die aan de haren naar achter werd getrokken, terwijl een medewerker een slang in zijn keel duwde zodat de man bijna stikte.

Alberto Stegeman

Oud-medewerkers hadden aangifte gedaan bij de politie van de misstanden. Die gingen ermee aan de slag, maar ook de bekende journalist Alberto Stegeman ging undercover en legde taferelen vast.

De inspectie vat de situatie als volgt samen: ”Bij Aurora Borealis krijgen mensen lichamelijke straffen opgelegd als zij met hun gedrag duidelijk willen maken wat zij willen of niet willen.” Medewerkers hebben zich naast lichamelijk geweld ook schuldig gemaakt aan intimidatie, het kleineren en vernederen van mensen. Zo werden mensen met een handicap door het personeel uitgelachen.

De instelling wil niet reageren.

Scroll naar boven