Zoon woest door brief van zorgverzekeraar aan bejaarde moeder (92): ”Dit slaat alles”

Zoon woest door brief van zorgverzekeraar aan bejaarde moeder (92): ''Dit slaat alles''

Dirk Westerhof is woedend op zorgverzekeraar VGZ. De aanleiding hiervoor is een brief die zijn moeder van 92 onlangs in de bus kreeg. De bejaarde vrouw wordt allereerst aangesproken met ‘je’ en daar blijft het niet bij.

Facebook

De bejaarde vrouw wordt namelijk 0ok gedwongen om voortaan alles digitaal te gaan doen. Als ze dit weigert, worden er kosten voor papieren post in rekening gebracht.

Westerhof steekt zijn woede niet onder stoelen of banken. De Apeldoorner heeft een bericht op Facebook gedeeld dat nu al meer dan 10.000 keer is gedeeld.

Brief

In de brief geeft zorgverzekeraar VGZ aan dat ze niet langer van plan zijn om papieren post te sturen. Wie dat desondanks toch wil, moet hier 1,25 euro per maand voor betalen.

Volgens het VGZ moeten we denken aan het klimaat. E-mail is veel duurzamer. ‘Het kost geen papier en postzegels en ook ‘supermakkelijk. Nooit meer iets kwijt, en altijd overzicht over je zorgkosten en je eigen risico’, zo staat er in de brief aan de oudere vrouw.

Onzin

Westerhof is des duivels. ”Mijn moeder heeft nog nooit een computer in handen gehad. Ze kan niet eens een sms’je sturen, laat staan dat ze weet hoe e-mail werkt. Dit kun je deze generatie toch niet aandoen?”

Dirk vindt dat het VGZ voorbij gaat aan de eigenwaarde van zijn moeder. ”We hebben het hier over een volwassen vrouw, niet over een kind.”

”Natuurlijk kan ik het voor haar doen, maar daardoor raakt ze een stukje zelfstandigheid kwijt. We willen toch dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven?”

”En bovendien, zo voegt hij toe: ze krijgt drie tot vier brieven per jaar. Dat zijn al met al toch best duren brieven zo. Dat kost 13 euro per jaar.”

Toon

Ook de toon van de brief bevalt Dirk niet. Die is namelijk volledig in de jij-vorm geschreven. Dat is respectloos voor een dame van 92 jaar.

VGZ snapt het niet

Bij het VGZ snappen ze het probleem niet zo. Ze wijzen (uiteraard) op de verzekeringsvoorwaarden. ”De maatregel is juist heel erg transparant. Kosten voor papieren post worden bij veel organisaties vaak verrekend in een premie, maandbedrag of administratieve kosten.”

”De maatregel is bedoeld om het gebruik van (duur) papier zoveel mogelijk te verminderen. We stoppen het geld dat we hiermee besparen liever in de zorg.”

Scroll naar boven