Zondag zomertijd: kun je nu een uur korter, of juist langer slapen?

Slapen met een klok

Aankomende zondag gaan we van winter- naar zomertijd. Ondanks dat de tijd sinds 1977 onafgebroken tweemaal per jaar wordt gewijzigd, is het voor veel mensen nog altijd niet duidelijk of de klok een uur vooruit of achteruit gaat. 

En dat brengt genoeg problemen met zich mee. Te laat (of te vroeg) komen op je werk, de kinderopvang etcetera. Maar kun je nu  een uur korter, of juist langer slapen?

De klok gaat een uur vooruit

Het antwoord is dat de klok een uur vooruit gaat. Om 02.00 uur zondagnacht, gaat de klok naar 03.00 uur. Daarmee heb jij dus een uur kortere nachtrust.

Alarm klok

Waarom bestaat dit eigenlijk?

Het invoeren van de zomertijd in 1977 had destijds een plausibele reden. Als je de klok vooruit zet, zo redeneerde men, is het een uur langer licht. En dat betekent minder energieverbruik voor verlichtig. Inmiddels is dat idee achterhaald, want lampen zijn tegenwoordig veel meer energiezuinig.

Voordelen zomertijd

Heeft zo’n tijdswijziging eigenlijk voordelen? Nauwelijks. Het enige pluspunt dat we kunnen bedenken, is dat het langer licht is en je daarom misschien langer in de buitenlucht vertoeft.

Nadelen

Nadelen daarentegen zijn er meer dan genoeg. Allereerst raakt je biologische klok in de war. Het RIVM heeft onderzocht dat het verzetten van de klok het gevolg is van onder meer slaapgebrek, vermoeidheid en overgewicht. Schrik niet: Er zou zelfs een toename in hartinfarcten voorkomen.

Afschaffing

In 2018 diende de Europese Commissie een voorstel in over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Hier is nooit iets mee gedaan, waardoor er voorlopig nog geen verandering inzit.

Met dit ezelsbruggetje vergeet jij het nooit meer

Moet jij steeds weer nadenken of de klok nou vooruit of achteruit gaat? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven