Ziekenhuizen gaan niet iedereen meer helpen

Ziekenhuizen gaan niet iedereen meer helpen

Het is blijkbaar zorgcrisis in Nederland. En daarom gaan ziekenhuizen weigeren om zomaar iedereen te helpen. De drempel moet omhoog. “Het moet medisch noodzakelijk zijn, anders niet.”

Volgens Anita Wydoodt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis hebben mensen de afgelopen jaren te veel de gang naar het ziekenhuis gemaakt. “We willen de zorg openhouden voor echt zieke mensen. Het ziekenhuis is geen supermarkt waar iedereen naar eigen inzicht iets kan kopen.”

Oproep aan burger

Wydoodt roept burgers op minder veeleisend en meer zelfredzaam te worden. Het gebeurt nog te vaak dat mensen zonder medische noodzaak op specialistenkamers binnenkomen. Een verwijzing zal daarom moeilijker te bemachtigen worden.

Ziekenhuizen gaan niet iedereen meer helpen

Rugklachten

Heb je rugklachten? Dan wordt er niet standaard een mri meer gemaakt. “Even afwachten en pijnstilling is meestal de beste remedie”, zegt oncoloog en kaakchirurg Andy van Veen. “Het is niet dat het ziekenhuis niet wil helpen, maar omdat de behandeling geen zin heeft of een patiënt met andere zorg beter af is.”

Huisartsen

Patiënten die naar de huisarts gaan, zullen automatisch vaker ‘nee’ te verstaan krijgen. Huisarts Leonie Tromp zegt tegen het Algemeen Dagblad: “Als onderdeel van de zorgketen moeten we deze bal oppakken. Maar we doen het niet alleen. Ziekenhuisspecialisten helpen ons met digitale adviezen en telefonisch consult om die ‘nee’ nog beter te onderbouwen.”

Scroll naar boven