Ziekenhuis haalt ‘aanstootgevend’ en ‘kwetsend’ beeld weg na klachten

Ziekenhuis moet aanstootgevend beeld weghalen na klachten

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft besloten dat een kunstwerk dat beeldhouwer Albert Aukema speciaal had gemaakt, vervangen moet worden. Veel mensen hebben bij het ziekenhuis geklaagd over de creatie, dat zij als ‘aanstootgevend’ beschouwen.

Het gaat om een beeld waarbij een moeder twee kinderen voedt via haar borsten. De klagers wijzen erop dat het van de achterkant net lijkt alsof de vrouw ‘’oraal wordt bevredigd’’ en willen niet langer geconfronteerd worden met het beeld.

Klachten

Het ziekenhuis heeft begrip voor het handjevol klaagmensen en onderneemt actie. Volgens ziekenhuis-woordvoerder Dana Kragten is het ‘’niet de bedoeling dat er klachten komen over een kunstwerk. Dat mag heus tot nadenken aanzetten, maar dient vooral om je af te leiden. Wij willen niet dat er mensen zijn die het kwetst of stoort.’’

Kunstenaar niet blij

Aukema zegt tegen RTV Noord dat zijn beeld ‘de allesomvattende eeuwige moederliefde’ laat zien. ‘’En omdat de vrouw ook nog zwanger is, gaat het ook om vruchtbaarheid. Het is een soort oerkracht op deze manier. En wat mij betreft totaal geen seksuele uitstraling.’’

De kunstenaar verwijt de klagers dat zij het beeld niet goed hebben bekeken. ”Weghalen omdat er een aantal mensen geklaagd hebben, vind ik een non-discussie. Je moet de moeite nemen om dichtbij te komen, er omheen te lopen, het aan te raken en er nog eens omheen te lopen. Dan kun je pas een mening hebben.”

Maar het ziekenhuis toont zich onverbiddelijk. ”Als je deze associatie eenmaal met het beeld hebt, kun je het niet meer ontzien”, zo stelt Kragten. ”En het staat dan wel in een openbare ruimte waar je ermee geconfronteerd wordt.” Aukema is gevraagd het beeld te vervangen met een ander beeld uit zijn collectie, maar daar piekert hij niet over: ”Dan doe je het beeld tekort.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven