Zieke Kyara kan niet in attracties Efteling door aso’s die gehandicaptenkaart misbruiken

Zieke Kyara kan niet in attracties Efteling door aso's die gehandicaptenkaart misbruiken

Sandra van Bijl komt samen met haar dochter Kyara al twintig jaar lang naar de Efteling. Daar gaan ze altijd met veel plezier heen. Tot afgelopen vrijdag. Wat er toen gebeurde, lusten de honden geen brood van.

Down

Kyara kampt met het downsyndroom en mag daarom gebruik maken van de rolstoelingang bij attracties. De faciliteitenpas geldt speciaal voor mensen met een beperking.

Haar moeder Sandra vertelt tegen Omroep Brabant: ”Het is niet dat we niet in de rij willen staan. Ze (Kyara) kan dat helaas niet.”

”Mijn dochter kan niet lang stilstaan. In de gewone rij staan mensen heel dicht op elkaar. Dan raakt ze overprikkeld en dan kan ze uit haar plaat gaan. Dat willen we graag voorkomen.”

Langere wachtrij

Afgelopen vrijdag ging het helemaal fout. Bij de rolstoelingang moeten moeder en dochter zeventig! minuten in de rij staan. ”Zelfs de normale rij was korter, zo’n vijftig minuten.”

Sandra vraagt zich af hoe dat kan. Er zijn toch niet meer mensen met een beperking dan mensen zonder? ”Voor en achter ons stonden groepen jongeren.”

”Ik vroeg heel netjes wie van hen een beperking heeft. Ze werden allemaal rood en draaiden zich vlug om. Daarna moesten ze hard lachen en wezen naar elkaar.”

Misbruik

Toen werd duidelijk dat geen van de wachtenden een beperking heeft. ”Ze zeiden dat ze die faciliteitenpas gewoon via de website hadden gedownload, omdat het druk zou worden.”

Sandra weet niet wat ze hoort. De pas is dus gewoon vrij te downloaden, zonder dat daar een doktersverklaring voor nodig is.

”Dit is toch niet gastvrij voor mensen die echt een beperking hebben?”, aldus Sandra die dit graag aankaarten wil bij het pretpark.

Vertrouwen in gasten

Een woordvoerder van de Efteling verklaart dat de pas inderdaad voor iedereen te downloaden is. ”We hebben vertrouwen in onze gasten. Ze moeten namelijk ondertekenen dat ze de verklaring naar waarheid hebben ingevuld.”

De woordvoerder stelt dat het ‘niet de bedoeling’ is dat er misbruik wordt gemaakt van de pas. ”We doen wel steekproeven. Dan vragen we een doktersverklaring of autipas.”

Maar wat nu wanneer iemand wordt betrapt met een faciliteitenpas, die niets blijkt te mankeren? Daar wil de Efteling dan weer geen antwoord op geven.

Scroll naar boven