Zieke Jorrit en Maarten hadden veel zin in vakantie naar Portugal, Transavia weigert hen vlak voor vertrek

a large passenger jet flying through a blue sky

Jorrit en Maarten, die dankzij een spierziekte gekluisterd zijn aan een rolstoel, hadden hartstikke veel zin in een vakantie naar Portugal. Transavia wilde hen in eerste instantie meenemen, maar haalde hen alsnog uit het vliegtuig.

Transavia

Jorrit en Maarten doen hun verhaal tegen het Algemeen Dagblad. De twee hadden zichzelf weken voorbereid. Zaterdag zou het tweetal vertrekken naar de Algarve.

Beiden hebben Duchenne, een spierziekte die progressief is. Omdat ze in een rolstoel zitten, moeten ze alles voorbereiden. En dat ruim van tevoren.

man in brown jacket and black pants riding black and red motorcycle

Dat hadden de twee ook gedaan. ”Bij het boeken hebben we meermaals aangegeven wat onze situatie is”, zo vertelt Jorrit. Dat hebben we online en telefonisch gedaan.”

‘Geen probleem’

”Het was allemaal geen enkel probleem, zeiden ze vanuit het hoofdkantoor van Transvia steeds. Maar op Rotterdam The Hague Airport viel dat vies tegen.”

Jorrit: ”Bij de gate wist niemand ergens van. Ter plekke belden ze het hoofdkantoor en toen was het weer akkoord. Maar toen we eenmaal in het vliegtuig zaten, werden we van boord gehaald.”

‘Te veel vertraging’

Jorrit en Maarten krijgen te horen dat hun rolstoelen ’te groot’ zijn. Dat is opmerkelijk, want de maten zijn meermaals aan de vliegmaatschappij doorgegeven.

a large passenger jet flying through a blue sky

”Ze zouden de rolstoel op zijn kant moeten draaien, en dat weigerden ze. Hij zou te zwaar zijn, zodat het te lang ging duren. Hierdoor zou er te veel vertraging worden opgelopen.”

”Het gebeurde allemaal in overleg met de piloot.” De twee vrienden hadden ook allebei een begeleider bij zich. Wat een leuke vakantie had moeten worden, eindigde in een enkele reis terug naar de vertrekhal.

Mentale tik

Jorrit is ten einde raad. ”We hebben hier mentaal een tik van gekregen. Weer iets dat je niet kunt. We kunnen dus ook nooit meer zorgeloos op vakantie.”

”We waren woest, maar hadden geen poot om op te staan. Iedere keer weer die mentale tik dat je er eigenlijk niet bij hoort.”

Met de auto

Uiteindeijk heeft hij besloten om morgen per auto naar Portugal te gaan. Dat gaat hem flink wat extra geld kosten. ”Twee extra overnachtingen, benzine, kosten van de auto, noem maar op.”

Jorrit eist dat Transavia op zijn minst die kosten voor haar rekening gaat nemen. Maar het lijkt erop dat Transavia dat niet van plan is.

plane, runway, airline

‘Alles geprobeerd’

Transavia reageert tegenover het Algemeen Dagblad op de situatie. Zij geven aan het te ‘betreuren’, maar wijzen erop dat er op het vliegveld ‘met man en macht’ geprobeerd is de rolstoelen aan boord te krijgen.

”Ze pasten er gewoon niet in. We bieden onze excuses aan en betreuren het dat dit niet de goede reis was die onze passagiers mogen verwachten.”

Volgens Transavia hebben Jorrit en Maarten een vervangende vlucht via een andere maatschappij aangeboden gekregen. De twee zijn hier niet op ingegaan.

Scroll naar boven