Zieke Johanna kan geen eten meer betalen: ”Ik snak zo erg naar groenten”

Zieke Johanna kan geen eten meer betalen: ''Ik snak zo erg naar groenten''

De 36-jarige Johanna uit Tiel leeft ver onder de armoedegrens. Ze doet wat ze kan, maar kan inmiddels geen eten meer betalen. Na een oproep op sociale media ontving ze veel hulp. Zelfs een supermarkt is in actie gekomen.

Niet makkelijk

Johanna onderging een zware operatie in haar jeugd. Sindsdien kampt ze met chronische gezondheidsproblemen waar ze niet meer vanaf komt. Twee jaar geleden kreeg ze een volgende klap te verwerken. ”De vader van mijn kinderen ging naar de winkel om wat drinken te halen en kwam nooit meer terug.”

Haar ex woont in de buurt (dus ook in Tiel) maar heeft zichzelf veel problemen op zijn hals gehaald. ”Hij ziet de kinderen ook niet meer.”

Pleeggezinnen

Na het vertrek van haar ex bleven Johanna en haar drie kinderen achter in een huurwoning die Johanna niet kan betalen omdat de prijs zo hoog is. De ellende heeft ervoor gezorgd dat de kinderen doordeweeks bij pleeggezinnen ondergebracht zijn.

Johanna zorgt in het weekend voor haar kinderen, maar heeft slechts 40 euro per week te besteden. Dat is heel weinig als je vier monden moet voeden. Bovendien heeft ze een parkiet, die ook moet eten.

Zieke Johanna kan geen eten meer betalen: ''Ik snak zo erg naar groenten''

Voedselbank geen optie

De vrouw ging een paar keer naar de voedselbank, maar dat is stopgezet omdat ze er ”niet vaak genoeg” kwam. Volgens Johanna kon ze niet vaak gaan, omdat ze in het ziekenhuis lag. Voedselbanken schijnen graag te werken met een vaste groep mensen. Incidenteel binnenlopen is niet mogelijk.

Maandagavond

Na maanden van eindjes aan elkaar knopen en honger hebben, ging afgelopen maandag bijna het licht uit. Het lichaam van Johanna was op. ”Ik had nul energie over, mijn lijf wilde niet meer bij gebrek aan fatsoenlijk voedsel. Ik snakte echt naar groente.”

Als een soort laatste redmiddel deed ze een noodoproep via TwitterHelpt. Hier wisselde ze berichten uit met Susanne. ”Toen ging het plotseling heel hard”.

Eerst ontving ze een klein bedrag om twee dagen eten en drinken te kunnen kopen. Afgelopen dinsdag kwam de Jumbo echter langs, met een grote tas vol met boodschappen. ”Wat een blijdschap, wat een geluk. Meteen een heerlijke maaltijd gaan koken: snijboontjesstamppot. Ik heb gelachen en gehuild.”

Maar daar stopte de hulp aan Johanna niet. ”Iemand anders heeft ook dozen met voedsel gebracht. Ik hoop elke maand wat te mogen ontvangen, om zo de volgende maand te halen; kan ik even bijkomen.”

Nabeschouwing redactie Trendnieuws: Dit artikel is eergisteren verschenen bij het Algemeen Dagblad. Er zijn veel meer mensen die hulp nodig hebben. Onze boodschap: wees lief voor elkaar en steun elkaar❤️

Scroll naar boven