Zie je vierkante golven in de zee? Kom er dan onmiddellijk uit

De dagen worden warmer en de zomer nadert snel. Dat betekent dat velen onder ons massaal richting het strand trekken. Als je ooit vierkante golven ziet verschijnen, is het belangrijk dat je onmiddellijk het water uitkomt.

Vierkante golven

Ondanks dat het er indrukwekkend uitziet, is het in feite heel gevaarlijk. Het fenomeen wordt ‘cross seas’ genoemd, en treed op wanneer het golfpatroon van twee verschillende weersomstandigheden met elkaar in botsing komen terwijl ze in verschillende richtingen bewegen.

Sta je op dat moment in de zee? Dan kan het zo zijn dat verschillende golven op hetzelfde moment tegen je aanslaan. Daar komt bovenop dat de stroming van de zee ook kan veranderen, wat voor behoorlijk gevaarlijke situaties kan zorgen. Belangrijk dus om dit in gedachten te houden.

Niet zeldzaam, wel gevaarlijk

Maar hoewel deze bijzondere patronen van golven er oogverblindend uitzien, zijn ze net zo gevaarlijk als dat ze mooi zijn. De sterke stroming onder water is veel sterker dan we gewend zijn en stroomt constant in verschillende richtingen.

Het komt zelfs vaak voor dat schepen kapseizoen door dit natuurverschijnsel waarbij er ongelooflijk sterke krachten van de oceaan vrijkomen. We weten dat het allemaal behoorlijk eng klinkt, maar zolang je uit de buurt blijft van blokgolven en naar strandwachten kijkt voor instructies, kun je deze zomer veilig blijven.

Natuurfenomeen

Ben jij ooit getuige geweest van dit bijzondere natuurfenomeen? Laat het ons weten in de reacties, en vergeet andere niet te waarschuwen over potentiële gevaren van vierkante golven in de zee. Hopelijk kan je nu met een gerust hart op vakantie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven