Zelfscankassa’s ontmaskerd: Dit is waarom jij altijd wordt gecontroleerd

Zelfscankassa's in de supermarkt ontmaskerd: Dit is waarom jij altijd wordt gecontroleerd

De meeste mensen rekenen hun boodschappen wel eens af bij een zelfscankassa. Het is sneller dan dat je in de rij moet aansluiten achter andere mensen. Tenzij je steeds opnieuw gecontroleerd wordt. De vraag is waarom dat steeds gebeurt. In dit artikel lees je er meer over.

Supermarkten als Jumbo, Plus en Albert Heijn stellen dat controles altijd steekproefgewijs plaatsvinden. De reden hiervan is om discriminatie te voorkomen.

Computer

Een zelfscankassa wordt aangestuurd door een computer, die een signaal doorgeeft aan het personeel. Winkels kunnen zelf de regels instellen om ervoor te zorgen dat eventuele dieven tegen de lamp lopen.

Wanneer er twijfel is, kunnen kassamedewerkers handmatig een steekproef inschakelen op een zelfscankassa. Daarnaast is het zo dat de computer de tijd in de gaten houdt. Winkeldieven schijnen namelijk een stuk langer door een winkel te lopen dan eerlijke mensen.

Waar dat precies om gaat? De tijd tussen het pakken van een zelfscanner en het afrekenen wordt gemeten. Als jij dus naar een supermarkt gaat en je wilt zo goedkoop mogelijk uit zijn, is de kans aannemelijk dat je wordt gecontroleerd. Dat komt dus puur doordat je lang in de winkel bent.

Zelfscankassa's in de supermarkt ontmaskerd: Dit is waarom jij altijd wordt gecontroleerd

Deze 10 producten geven een seintje af

In de loop der jaren hebben supermarkten keurig bijgehouden welke producten het vaakst ontvreemd worden. Denk aan brood, olie, medicatie en groente en fruit.

Wanneer jij een van deze producten scant, gaat er een seintje uit en word je onderworpen aan een controle. Daarbij is het ook zo dat mensen die iets willen pikken, dat vaak als ‘combi-deal’ doen. Denk aan koffie met koffiemelk, of scheerschuim met scheermesjes.

Als jij enkel de scheermesjes scant, denkt de computer dat je vast ook scheerschuim nodig hebt. En dan gaat er dus direct een signaal uit.

Niet altijd toeval

De conclusie is dus dat controles helemaal niet altijd ’toevallig’ zijn. De regels van een zelfscankassa kunnen overal anders ingesteld zijn.

Het is ook mogelijk dat er vanaf een bepaald bedrag een controle volgt, terwijl ook de omgeving van een supermarkt van invloed is op controles. In gebieden waar bovengemiddeld wordt gejat, wordt scherper gecontroleerd. Dat betekent echter niet dat jij standaard wordt gezien als een dief. Krijg je controle? Blijf dan gewoon vriendelijk 🙂

Scroll naar boven