Zelensky veroordeelt ‘beesten’ achter gruwelijke onthoofding Oekraïense soldaten in verontrustende video’s

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag degenen die naar verluidt Oekraïense soldaten onthoofdden in twee video’s die de afgelopen week op sociale media verschenen, als “beesten” veroordeeld.

De video’s lijken op twee afzonderlijke gebeurtenissen te wijzen – één ervan is mogelijk heel recent gefilmd, terwijl de andere, gezien de hoeveelheid gebladerte op de grond, lijkt te zijn opgenomen tijdens de zomer.

De eerste video, die op 8 april werd geplaatst op een pro-Russisch sociaal mediakanaal, zou naar verluidt zijn gefilmd door Russische huurlingen van de Wagner-groep en toont de onthoofde lichamen van twee Oekraïense soldaten die naast een vernietigd militair voertuig op de grond liggen.

De afschuwelijke beelden hebben voor een golf van verontwaardiging gezorgd, zowel in Oekraïne als internationaal. President Zelensky sprak zijn diepe afschuw uit en noemde de daders “beesten die de ergste oorlogsmisdaden begaan”. Hij benadrukte dat de verantwoordelijken voor deze gruweldaden geïdentificeerd en gestraft zullen worden.

Zelensky eist gerechtigheid voor slachtoffers van onthoofding door vermeende Russische huurlingen

De tweede video, waarvan de exacte datum van opname onbekend is, toont eveneens onthoofde soldaten. Dit heeft geleid tot speculaties over de betrokkenheid van Russische huurlingen bij meerdere oorlogsmisdaden in het conflictgebied.

De internationale gemeenschap heeft inmiddels opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen. Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, hebben hun bezorgdheid geuit over de toename van geweld in de regio en de mogelijke betrokkenheid van Russische huurlingen bij het begaan van oorlogsmisdaden.

De Oekraïense regering heeft beloofd de zaak grondig te onderzoeken en samen te werken met internationale partners om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. Ondertussen heeft het Oekraïense leger de beveiliging in de conflictgebieden opgevoerd om dergelijke wreedheden in de toekomst te voorkomen.

In een reactie op de video’s hebben enkele Europese landen hun steun voor Oekraïne herbevestigd en opgeroepen tot een gezamenlijke inspanning om de vrede en stabiliteit in de regio te herstellen. De situatie blijft echter gespannen, met beide zijden van het conflict die elkaar beschuldigen van het schenden van wapenstilstanden en het plegen van oorlogsmisdaden.

Het is van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap druk blijft uitoefenen op alle betrokken partijen om een einde te maken aan het geweld en de vrede in het door oorlog verscheurde land te herstellen.

Scroll naar boven