Zelensky ergert zich kapot aan ’traag’ Westen

Zelensky ergert zich kapot aan 'traag' Westen

De Oekraïense president Volodimir Zelensky heeft in een videoboodschap ongenadig hard uitgehaald naar het Westen. Hij laakt de ’traagheid’ waarmee de internationale gemeenschap reageert op de ‘Russische agressie’ tegen zijn land.

Zelensky is van mening dat de internationale gemeenschap sinds het begin van de oorlog kans op kans heeft gehad om te zeggen: “Nu krijgen de Russen de volle rekening gepresenteerd voor de misdaden tegen Oekraïne, tegen de Europese eenheid en tegen vrijheid in het algemeen.

Duidelijke grenzen

In het WNL-programma Goedemorgen Nederland op NPO1 gaat hoogleraar militair-maatschappelijke studies Theo Brinkel in op de kwestie.

YouTube video player

Volgens Brinkel loopt het Westen op een dun koordje tussen wat Zelensky allemaal vraagt en wat de eventuele reactie van Rusland hierop zou zijn.

“Er zijn hele duidelijke grenzen, er zijn geen Westerse militairen in Oekraïne die meevechten. Ze hebben nee gezegd tegen een no-fly zone, waardoor je in feite ook zou meevechten met Oekraïne. Dat is duidelijk de grens”, legt hij uit.

Militaire hulp

Over militaire steun hoeft Oekraïne in ieder geval niet in te zitten. De Amerikanen, die toch al miljarden aan financiële en militaire hulp hebben verstrekt, gaan op korte termijn over op het leveren van geavanceerde raketsystemen. Dit als onderdeel van wederom een immens hulppakket.

Zelensky ergert zich kapot aan 'traag' Westen

Oekraïne krijgt de beschikking over mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren met een bereik van wel 300 kilometer. Momenteel beschikken de Oekraïners niet over wapens die zo ver kunnen reiken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven