Zeldzame storm in aantocht: ”We zetten alle seinen op donkerrood”

huge wave at daytime

Morgen zal Nederland te maken krijgen met een zeer zeldzame oosterstorm. Die kan voor enorm extreme waterstanden zorgen en ook gevolgen hebben voor vakantiegangers en dagjesmensen die van plan zijn om naar Texel te gaan.

Babet

Wanneer het stormt, is de wind in de meeste gevallen afkomstig uit het (noord)westen. Morgen komt de wind uit het oosten.

Dat heeft te maken met storm Babet, die momenteel boven Engeland raast, en een hogedrukgebied uit Scandinavië. Die twee clashen met elkaar.

Donkerrood

Het KNMI verwacht dat het boven de provincie Noord-Holland gaat waaien. Op zee zal het echter helemaal losgaan. Om die reden kan er niet gevaren worden.

Pleziervaarders mogen daardoor niet het water op. Ook de boot naar Texel zal niet varen. De harde wind gaat gepaard met veel regen.

Zeldzame storm in aantocht: ''We zetten alle seinen op donkerrood''

Wateroverlast

Verwacht wordt dat er in Noord-Holland 30 tot 40 millimeter zal gaan neervallen. Aan de westkant van het IJsselmeer en het Markermeer worden hoge waterstanden verwacht.

In combinatie met de harde wind gaat het waarschijnlijk flink mis met betrekking tot wateroverlast. Rijkswaterstaat denkt echter dat het hoge water zich beperkt tot buitendijkse gebieden in Noord-Holland en de Marker Wadden. Vanavond, maar ook morgenavond mag er niet gevaren worden.

Uitzonderlijke situatie

Aan de andere kant zal er juist extreem laagwater zijn in het noordelijk kustgebied (van Den Helder tot Delfzijl). ”Het water komt nog lager te staan dan eerder verwacht.”

body of water surrounded by fog

Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) verwacht hierdoor dat schepen grote moeite zullen hebben wanneer zij de haven winnen binnenvaren.

”De waterstanden zullen morgen tientallen centimers lager komen te staan. Deze situatie komt maar eens in de tien jaar voor en dat is dus heel bijzonder.”

Aan de westkant van Texel werd in eerste instantie een waterstand van +72 centimeter verwacht. Nu is dat nog slechts +3. Bij Den Helder is het van +61 naar -1 gegaan.

Scroll naar boven