Zeldzame bijbel gevonden met opmerkelijke fout in de 10 geboden

Zeldzame bijbel gevonden met opmerkelijke fout in de 10 geboden

In Nieuw-Zeeland is een bijbel gevonden met een opmerkelijk foutje in de 10 geboden. In het ‘goddeloze’ geloofsitem is het woordje ‘geen’ weggelaten in het zevende gebod. Daardoor staat er dat je wél overspel moet plegen.

Zeldzame bijbel gevonden met opmerkelijke fout in de 10 geboden

De foutieve versie van deze bijbel werd gedrukt in het jaar 1631 door Robert Barker en Martin Lucas. Toen de fout ontdekt werd, waren er al zo’n 1.000 exemplaren in omloop. De verantwoordelijke drukkers moesten zich na hun misser melden bij koning Charles I, die hun drukvergunning afnam.

Meeste boeken vernietigd

De meeste ‘overspelbijbels’ zijn inmiddels vernietigd. Men schat dat er momenteel nog zo’n 20 exemplaren bestaan. Met name in Engeland en de Verenigde Staten duikt er af en toe een ‘verkeerde’ bijbel op. Zo blijkt ook de Universiteit van Canterbury in Christchurch een uitgave in bezit te hebben.

Volgens The Guardian heeft de scholengemeenschap de bijbel al sinds 2018 in bezit, maar besloot men om het geheim te houden. Tot nu dan, om zodoende onderzoekers en boekconservatoren de ruimte te geven het boek te bestuderen en in de best mogelijke staat te houden.

Professor aan de universiteit Chris Jones kreeg de bijbel in 2018 van een student. Zijn familie had het boek gevonden bij de verkoop van een pand nadat de eigenaar was overleden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven