Ze noemen dit “de moeilijkste puzzel van het internet” – kan jij het oplossen?

De getallen zijn klein, maar de inzet is hoog bij het “vier hoeden” raadsel. We nemen onze hoed af voor degene die met logica dit raadsel kan oplossen.

Wat maakt raadsels zo intrigerend?

Veel bekende raadsels hebben gemeen dat ze zelfs de grootste denkers kunnen verwarren. Sommige van de moeilijkste raadsels zijn ontworpen om ongelooflijk uitdagend te zijn. Sommige, zoals het “Hoeveel cijfers staan er op een klok?” raadsel, gebruiken verbale trucjes. Anderen, zoals het “Man steelt €100 uit een winkel” raadsel en het “Wie heeft mevrouw Smith vermoord?” raadsel, planten misleidende aanwijzingen. En weer anderen, zoals wiskunderaadsels, vereisen dat je door alle nodige berekeningen heen werkt. Maar niet alle raadsels nemen zo’n benadering. En dat brengt ons bij het “vier hoeden” raadsel.

Het “vier hoeden” raadsel: een uitdaging van logica

Het “vier hoeden” raadsel, ook bekend als het “gevangene hoeden” raadsel, begint met vier gevangenen die achter elkaar zijn opgesteld, allemaal in dezelfde richting kijkend. De eerste (gevangene A) is van de anderen gescheiden door een ondoordringbare bakstenen muur. De anderen (gevangenen B, C en D) staan allemaal in een rij voor de bakstenen muur. Elke gevangene draagt een hoed. Twee van de hoeden zijn wit en twee zijn zwart, maar niemand weet de kleur van zijn eigen hoed.

Hier is de sinistere draai: Alle gevangenen zullen worden gedood tenzij een van hen binnen 10 minuten de juiste kleur van zijn eigen hoed roept. De gevangenen mogen niet met elkaar overleggen, noch mogen ze zich verplaatsen of van positie veranderen.

Wie heeft het raadsel opgelost?

Gelukkig voor iedereen roept net voordat de stopwatch 10 minuten slaat, één gevangene de kleur van zijn eigen hoed correct uit. Jouw taak, mocht je de uitdaging van het “vier hoeden” raadsel aannemen, is om erachter te komen welke gevangene het was.

Hints voor het oplossen

De oplossing van het “vier hoeden” raadsel is gebaseerd op logica, niet op trucjes of verhulling. Dat maakt het geen gemakkelijk raadsel, maar de oplossing ligt binnen handbereik, mits je het logisch benadert.

En om te verduidelijken: Er is slechts één juist antwoord. In dit scenario kon slechts één van de gevangenen mogelijk het juiste antwoord bedenken, en dat heeft hij inderdaad gedaan.

Het antwoord

Gevangene C (die roept dat hij een zwarte hoed draagt).

De uitleg

Hoe verwarrend het ook mag lijken, het “vier hoeden” raadsel kan worden opgelost met behulp van eliminatie. En twee van de gevangenen (gevangenen A en B) kunnen meteen worden geëlimineerd. Dat komt omdat geen van beiden een van de andere gevangenen kan zien, dus geen van beiden heeft informatie om een onderbouwde gok te maken.

Dat laat alleen gevangenen C en D over.

Gevangene D lijkt misschien de voor de hand liggende keuze omdat hij de hoeden van zowel gevangenen C als B voor hem kan zien. Maar in dit scenario dragen gevangenen B en C hoeden van verschillende kleuren. Gevangene D,

Scroll naar boven