Youssef wilde rijk worden in Nederland: ”Thuis was het beter”

Youssef kwam naar Nederland om snel rijk te worden: ''Thuis was het beter''

In Ter Apel zit het aanmeldcentrum alweer bijna vol. Van heinde en ver komen mensen massaal naar ons land voor een beter leven. Dit gebeurt om uiteenlopende redenen. Sommige mensen zijn op de vlucht. Er is echter ook een groep die komt om te profiteren.

Telegram

Youssef is afkomstig uit Algerije. De tengere twintiger kwam een jaar geleden naar Nederland, nadat hij had vernomen dat hij hier een beter leven zou hebben.

”Ik ben opgegroeid in Algiers, de hoofdstad van Algerije en heb drie broers en twee zussen. Thuis hadden we het niet heel erg breed.”

Youssef heeft familie wonen in Duitsland, maar die vertelden hem geen goede verhalen. Hij zou veel beter naar Nederland kunnen gaan. Daar zou hij snel alles voor elkaar hebben, zo werd hem voorgehouden. In de tussentijd kijkt hij op internet.

Op Telegram bestaan er groepen waarin asielzoekers ervaringen met elkaar delen. Ook hierin ziet Youssef dat Nederland veel doet voor asielzoekers.

Veel geld

In Algerije heeft Youssef een baan. Zijn salaris bedraagt omgerekend zo’n 180 euro per maand. Niet heel veel, maar alle kosten liggen in vergelijking met Nederland ook veel lager.

”Toen ik zag dat ik hier 2.000 euro per maand zou kunnen verdienen, ging dat niet meer uit mijn hoofd. Met zoveel geld zou ik geld naar mijn familie kunnen sturen.”

”Ik dacht dat ik er ook nog van zou kunnen sparen.” Youssef denkt alleen maar aan geld en besluit om naar Nederland te komen.

Dat is inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden. Na zes maanden ‘voorbereiden’ komt hij op 19 juli 2022 in Nederland aan. En vanaf dan gaat alles fout.

Waar kan ik wonen?

Nadat hij is aangekomen op Schiphol, heeft hij geen idee waar hij naartoe moet. ”Ik had gelezen over Ter Apel en ben daar heengegaan. Maar toen ik zag dat het helemaal vol zat met mensen, begreep ik niet goed wat de bedoeling was. Ik wil een eigen woning.”

Youssef kwam naar Nederland om snel rijk te worden: ''Thuis was het beter''

Hij vraagt om een woning, maar krijgt te horen dat hij eerst geregistreerd moet worden als statushouder. Pas daarna kan hij in aanmerking komen voor een woning.

Maar Youssef komt uit Algerije en aangezien dat land als veilig wordt beschouwd, wordt zijn verzoek afgewezen. Hij krijgt geen verblijfsvergunning.

En daarmee valt zijn grote droom in duigen. ”Ik wilde hier gaan werken, een mooie woning krijgen en graag een toekomst opbouwen. Dat is me ontnomen.”

Thuis was het beter

Wanneer een verzoek wordt afgewezen, betekent dat het de opvang door Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ook eindigt. Youssef is verplicht Nederland te verlaten.

Toch verblijft hij nog in ons land. Wanneer hij teruggaat, weet hij nog niet.”Ik ben niet gelukkig in Nederland. Dit land heeft mij afgewezen omdat ik uit Algerije kom. Maar als je uit Oekraine of Syrie komt mag je hier wel zijn. Dat vind ik niet goed.”

Een jaar nadat hij thuis is vertrokken, verlangt hij weer naar zijn vertrouwde omgeving. ”Thuis was het beter. Europa is niet zo goed als dat ze zeggen.”

Over de auteur