De 22-jarige Youssef is met een rubberbootje naar het Europese vasteland gedobberd. Hij heeft een enorm aantal veilige landen doorkruisd, maar had vernomen dat Nederland goed voor hem zou zorgen. Hij is niet blij met zijn behandeling.
Asielzoekers
Nederland wordt voller en voller. Dagelijks komen er tientallen, tot honderden nieuwkomers bij. In Ter Apel is het goed vol, maar de mensen die daar zitten willen uiteindelijk allemaal een woning.
Een van hen is Youssef. Hij is afkomstig uit Syrië en verblijft nu enkele maanden in ons land. Hij vertelt dat hij als enige in het buitenland zit.#
De rest van zijn familie is nog in Syrië. Youssef is ‘vooruitgestuurd’. De bedoeling is dat hij statushouder wordt, zodat hij zijn hele familie kan laten overkomen.
‘Over gesproken’
Op de vraag of hier bewust voor gekozen is, zegt Youssef volmondig ‘ja’. ”In onze familie werden de voordelen in landen met elkaar vergeleken.”
”We kwamen tot de conclusie dat Nederland een goed land is, waar ze goed voor mensen zorgen. Op internet hebben we met een aantal landgenoten gesproken. Hier krijg je een woning en ook geld.”
Maar met die woning wil het voorlopig niet zo vlotten. Dat is ook niet gek, want er zijn bijna geen woningen. Er zijn mensen die al jarenlang op een wachtlijst staan, en die daar als het zo doorgaat nog jaren op zullen blijven staan. Youssef vindt toch dat hij voorrang verdient.
‘Dingen meegemaakt’
”Nederland moet mij en andere vluchtelingen als gasten behandelen. Wanneer je ergens te gast bent, moet de gastheer wel zorgen dat je het naar je zin hebt. Je gaat op een verjaardag toch ook niemand uitnodigen en ze dan helemaal niets te eten of drinken geven?”
Het is een beetje een aparte conclusie, want Youssef is niet uitgenodigd. ”Kijk, ik en mijn broeders hebben dingen gezien die ze in Nederland niet kennen. Wij hebben echt iets meegemaakt.”
”We willen een nieuw leven beginnen en verwachten dat we dat hier kunnen doen. Maar ik wacht nu al een paar maanden op een huis. Mijn leven staat stil op deze manier. En ik heb mijn familie ook al maanden niet gezien. Ik zou graag willen dat dit voor mij wordt geregeld.”
Voorrang
Maar wat moet er dan gebeuren met Nederlanders die al maanden/jaren op een woning wachten? ”Ik snap dat het vervelend is, maar nogmaals: wij hebben dingen meegemaakt. Een beetje begrip zou fijn zijn.”