Yigit haat Nederland: ”Ik zocht mijn geluk hier, maar ik heb me vergist”

Yigit haat Nederland: ''Ik zocht mijn geluk hier, maar dat was een verkeerde beslissing''

Vluchtelingen zijn helemaal klaar met de ‘botheid’ in Nederland. Morgen gaan ze protesteren omdat ze het niet eens zijn met hun leefomstandigheden. ”Ik zocht mijn geluk in Nederland, dat was dus een verkeerde beslissing.”

Zelfde rechten

Migratieactivist Roos Ykema, voorzitter van MiGreat, voert campagne voor ‘vrije migratie’. Zij vindt dat vluchtelingen en andere migranten dezelfde rechten moeten krijgen als Nederlanders.

”Wij geloven dat ieder mens zelf het beste kan kiezen waar die wil wonen, en pleiten op deze demonstratie (die van morgen) voor vrije migratie.”

Ykema vindt dat vluchtelingen benadeeld worden. ”Ze worden gediscrimineerd, uitgesloten en zelfs geweld. ”Kijk maar naar de Middellandse Zee: ”migrerende drenkelingen worden niet gered. Daardoor zijn meer dan vijftigduizend mensen om het leven gekomen.”

Syrische vluchteling

Iemand die morgen ook gezellig van de protestpartij is, is Rain uit Syrië. Hij zit in de noodopvang in Den Haag. ”We hebben geen deuren in onze kamers. Ik heb al 11 maanden geen privacy.”

Rain wil zijn stem laten horen voor ‘alle migranten’. ”We wisten dat we hier lang konden wachten, maar toch hebben we een land gevonden dat zegt mensenrechten te respecteren.”

”Ons grootste probleem zijn de chaotische asielprocedures. Ons leven staat hierdoor stil. We kunnen niet verder met onze levens. We mogen niet werken en niet bijdragen aan de Nederlandse samenleving.”

‘Nederland moet zich kapotschamen’

Iemand die Nederland inmiddels haat is Yigit Aksakoglu. Hij vertegenwoordigt de stichting Mahalle Art & Kultur. Hij zal morgen ook mee-demonstreren.

Naar eigen zeggen moest hij vluchten uit Turkije in 2020, maar is zwaar ontevreden in Nederland. Lachwekkend genoeg verblijft hij hier echter nog steeds.

Yigit heeft zijn mond vol over wat hier allemaal slecht is. Hij is boos dat er vorig jaar mensen in Ter Apel buiten moesten slapen. Ook snapt hij niet dat Nederlanders, in tegenstelling tot migranten, niet hoeven te bewijzen dat zij iets toevoegen aan Nederland.

Aksakoglu spreekt er schande van. ‘Als ik Nederlander was, zou ik me schamen voor wat we vluchtelingen aandoen, net zoals ik me als Turks staatsburger schaam voor wat we Syriërs daar aandoen.’

‘Zogenaamd democratisch’

Ykema wil dat Nederland stopt met asielprocedures. Gewoon iedereen toelaten zonder screening. ”Nederland hebben hun nationaliteit cadeau gekregen bij hun geboorte.”

”Waarom moeten buitenlanders eerst bewijzen wat ze komen doen? Het recht om te bestaan mag niet afhangen van je economische waarde”, zo vindt Ykema die ook nog beweert dat migratie hard nodig hebben om vergrijzing op te vangen.

Aksakoglu wijst op rechten uit internationale verdragen: ”Een asielaanvraag is een recht. Na het indienden hoort men snel perspectief te krijgen.

”Dit hadden we niet verwachten van een zogenaamd democratische, open-minded en niet-discriminerende samenleving. Na alle trauma’s die we hebben meegemaakt, hadden we verwacht dat de Nederlandse staat op zijn minst serieuzer zou zijn.”

‘Ongewenst’

Aksakoglu is al drie jaar werkloos. Hij heeft wel gesolliciteerd, maar heeft de moed opgegeven en gelooft niet meer dat hij in Nederland iets zal bereiken.

”Ondanks mijn 20 jaar ervaring, geven ze de voorkeur aan witte Nederlanders. Ik kwam hier omdat ik in Turkije niet meer gewenst was, maar ik realiseer me dat ik hier ook ongewenst ben.”

”Aksakoglu zucht. ‘Zodra de dag komt dat ik buiten Nederland kan wonen, verhuis ik naar een plek waar wel mensen zijn die zich afvragen wat ze mij kunnen bieden en die met mij willen samen leven.”

”Ik zie hier geen toekomst voor mijzelf, maar ook niet voor mijn kinderen. Ik wil niet dat ze in deze discriminerende, racistische omgeving opgroeien. Ik heb mijn geluk gezocht in Nederland en ik denk dat het een verkeerde beslissing was.”

Scroll naar boven