Yeşilgöz trekt de stekker er meteen uit: ”Willen niet met Geert”

Yeşilgöz trekt de stekker er meteen uit: ''Willen niet met Geert''

De monsteroverwinning van de PVV doet Nederland op haar grondvesten schudden. Huilende linksmensen en politieke partijen die voor een mega-klus staan.

Niet in coalitie

Want Geert Wilders mag dan wel de grote winnaar zijn, het formeren van een kabinet is een uitdagende, bijna onmogelijke, opgave.

Dilan Yeşilgöz heeft de stekker al uit een eventuele coalitie getrokken. Ze geeft als reden het enorme zetelverlies op, maar de huidige minister van justitie weet wat ze hiermee aanricht.

Zonder de VVD, ook een rechtse partij, gaat het gigantisch moeilijk worden voor de PVV om een meerderheid te krijgen. De 76 benodigde zetels hiervoor, kunnen lastig gehaald worden.

Volgens Yeşilgöz is haar partij bereid om een kabinet met winnaars PVV, NSC en mogelijk de BBB te steunen in soort van gedoogconstructie.

Dat heeft Yeşilgöz vanmorgen aangegeven vlak voor de bijeenkomst van alle fractievoorzitters met de Kamervoorzitter, Vera Bergkamp.

Het doel van deze bijeenkomst is het aanwijzen van een verkenner. Die gaat op verzoek van de PVV onderzoeken wat er nog mogelijk is qua coalities, en waar de gesprekken over moeten gaan.

Yeşilgöz trekt de stekker er meteen uit: ''Willen niet met Geert''

‘Wat minder VVD’

Yeşilgöz is bereid om tijdens de formatie aan tafel te zitten om ‘kaders’ mee te geven aan formerende partijen. Ze ontkent dat zij de grote dwarsligger is. Het is juist haar bedoeling om een constructief centrum-rechts kabinet ‘vooruit te helpen’. Maar dat doet ze dus allerminst.

Volgens Dilan is het ‘logisch’ dat ze niet meedoet aan het kabinet. Ze schuift de schuld in de schoenen van de kiezers, die met hun stem hebben laten merken dat het wel even ‘wat minder VVD’ mag.

”Ik hoor ook uit de partijen: VVD, sla toch een rondje over.” Yeşilgöz stelt dat haar partij ‘de Kamer in’ zal gaan. Nogmaals: zonder de VVD wordt het erg moeilijk voor Wilders.

En dat weet Dilan Yeşilgöz maar al te goed.

Scroll naar boven