Woonbond vreest volgend jaar buitenproportionele huurverhogingen

Woonbond vreest volgend jaar buitenproportionele huurstijgingen

Huurders in de vrije sector dreigen het slachtoffer te worden van een gigantische huurverhoging in 2023. De inflatie is momenteel hoog en de huidige wetgeving schrijft voor dat huren mogen worden verhoogd met de inflatie plus één procent. De woonbond eist een wijziging van de wet. Goed nieuws: het kabinet is bereid zich in te spannen voor een wetswijziging.

Vorig jaar nog werd getracht huurders te beschermen, door de aanname van een wet die voorschrijft dat huren niet hoger mogen zijn dan de inflatie plus 1 procent. Wat bedoeld was om huurders te beschermen, dreigt compleet averechts uit te gaan pakken.

De inflatie staat momenteel op 7 procent. Stel dat een huurder maandelijks 1000 euro huur betaalt, dan zou de huur dus 8 procent omhoog gaan, wat neer zou komen op 80 euro per maand extra.

Brandbrief naar Tweede Kamer

De woonbond heeft inmiddels een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Het huidige huurbeleid doorzetten is geen optie. “Dat gaat veel huurders in de problemen brengen”, aldus de Woonbond. Zij opteren voor een huurbevriezing of een ander soort oplossing, zo meldt RTL Nieuws.

In de Tweede Kamer lijkt er zowaar draagvlak te zijn voor het wijzigen van de wet. Faissal Boulakjar van D66 ziet de bui ook hangen, nadat eerder PvdA-Kamerlid Henk Nijboer (die de huidige wet zelf heeft bedacht) een motie indiende die een wijziging mogelijk maakte.

Die motie werd in februari nipt verworpen, aangezien de gehele coalitie tegenstemde. Inmiddels lijkt er wel meerderheid voor aanpassing. Ook het CDA zegt ‘na te denken’ over de toekomstige huurontwikkeling.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven