Woningen, zorg en uitkeringen voor Oekraïners: Hier haalt Brussel het geld vandaan

De toekomst is Europa

Nu Europese landen geconfronteerd worden met de grootste vluchtelingenstroom uit de gehele EU-geschiedenis, kan men in Brussel onmogelijk wegkijken.

Inmiddels hebben ruim 3.5 miljoen Oekraïners het land verlaten. Om lidstaten financieel bij te staan, haalt de Europese Commissie daarom bestaande geldpotjes, waarvan de inhoud oorspronkelijk bedoeld was voor andere doeleinden, leeg. Tot dusver is er al ruim 10 miljard euro bijeen geschraapt.

Noodmechanisme

Voor het eerst in de historie heeft Brussel een speciaal noodmechanisme in werking gesteld. Hiermee hebben Oekraïners in elk EU-land direct recht op een woning, onderwijs, medische zorg en uitkeringen.

Torenhoge rekening

Die gastvrijheid komt met een duizelingwekkende rekening. Omdat niemand een dergelijke crisis had voorzien en het geld er eigenlijk niet is, voelt de Europese Commissie zich genoodzaakt de miljarden uit verschillende potjes te halen.

Buurlanden van Oekraïne zoals Polen, Slowakije en Hongarije, kunnen zich per heden melden voor een voorschot. In theorie kunnen ook België en Nederland dat, al zal de financiële bijdrage voor hen een stuk lager uitvallen.

Kinderen hebben prioriteit

De Europese Unie geeft hulp aan kinderen met een trauma de hoogste prioriteit. Ook is men voornemens jonge oorlogsvluchtelingen zo snel mogelijk naar school kunnen. Hiervoor wordt getracht lesmateriaal in de Oekraïense taal te vergaren, alsmede het inzetten van Oekraïense leerkrachten.

Vluchteling uit Oekraine

Solidariteitsplatform

Hoewel er geen verdeelsleutel wordt ingevoerd met betrekking tot het opvangen van vluchtelingen, komt er wél een platform dat Oekraïners op weg helpt naar landen die voldoende opvangcapaciteit hebben. Ook is het de bedoeling dat er extra snel hulp wordt verleend aan vluchtelingen die zich graag in de nabijheid van vrienden en familie in een bepaald EU-land willen vestigen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven