Woningbouw ontdekt fraude en wil Eric (72) uit huis gooien

Woningbouw ontdekt fraude en wil Eric (72) uit huis gooien

De 72-jarige Eric Lapumahina woont al 56 jaar in dezelfde woning in Maarssen. Hoewel broers en zussen verhuisden, bleef hij altijd thuis wonen. Hij zorgde voor zijn zieke ouders. Maar nu moet hij weg van de woningbouw.

De reden? De woning staat nog steeds op naam van zijn moeder. Maar die is al 19 jaar niet meer in leven. De woningbouw vindt dat Eric fraudeert.

Belletje

Het balletje gaat ongeveer een jaar geleden rollen. Eric wordt gebeld door de woningbouw. Ze willen zijn moeder spreken. Er moet gerenoveerd worden en willen even langskomen.

Eric geeft daarop aan dat zijn moeder al 19 jaar niet meer leeft. Vanaf dat moment gaat het snel. De woningbouw twijfelt niet en onderneemt direct actie.

Binnen een paar dagen staat er een vertegenwoordiger op de stoep met een brief. Eric woont illegaal en moet vertrekken.

Ik wist het niet

Eric is in shock en zich van geen kwaad bewust. ”Ik woon hier mijn hele leven en nu word ik er gewoon uitgegooid? Hoe kan dit nu?”

Overlijden moeder achtergehouden

De woningbouw is laaiend. Volgens hen heeft Eric de boel belazer. Een woordvoerder zegt: ”Kort nadat zijn vader overleed, ging in 2004 ook zijn moeder heen.”

”Wij hebben sindsdien gedacht dat de moeder het huis huurde. De huur werd zelfs van haar rekening betaald. Dat kan niet kloppen.”

Eric weet het niet meer

Lapumahina kan zich niet meer herinneren hoe zaken toen zijn afgewikkeld. ”Ik heb dat natuurlijk niet expres gedaan. De huur komt trouwens van mijn eigen rekening.”

Niet eerlijk

De woningbouw is dan wel onverbiddelijk, op straat zetten doen ze hem niet. ”Dat is onmenselijk. Maar een huurwoning kun je niet erven.”

”Dit is een gezinswoning waar een heel gezin in kan wonen. Hij woont er alleen en dat is niet eerlijk. Zeker niet nu er een enorme woningnood is.”

Niks aangeboden

Volgens Eric zijn het allemaal mooie praatjes. ”Ze hebben mij helemaal niets aangeboden. Ik snap dat deze woning te groot is voor mij.”

”Ik woon hier met veel plezier en zulke fijne buren krijg ik er nooit meer voor terug. Maar ik sta wel open voor een andere woning. Wel in de buurt.”

De woningcorporatie is inmiddels naar de rechter gestapt om Eric de woning uit te krijgen. De lokale SP-fractie probeert uitzetting te voorkomen.

Zij noemen het ‘onbegrijpelijk, onbehoorlijk en onbeschoft’. De SP zamelt handtekeningen in, in de hoop dat Eric alsnog mag blijven wonen waar hij woont.

Eric is inmiddels ten einde raad en slaapt niet meer. ”Ik vind het vreselijk en weet niet zo goed wat ik nu moet doen.”

Scroll naar boven