Woedende Desi Bouterse wil Mark Rutte niet in ‘zijn’ land: “Oprotten”

Woedende Desi Bouterse Rutte wil niet in 'zijn' land: "Oprotten"

Desi Bouterse, voormalig president van Suriname, wil Mark Rutte niet in ‘zijn’ land zien. Hij snapt niet dat Suriname Rutte heeft uitgenodigd. “Laat Rutte oprotten”, aldus de woedende Bouterse tegen een journalist van Suriname Herald.

De controversiële Bouterse, in 1999 nog bij verstek veroordeeld tot 11 jaar celstraf wegens drugshandel, liep gisteren helemaal leeg tijdens een mini-protestdemonstratie tegen de huidige president Chan Santokhi.

‘Volk wil Rutte niet zien’

Een woordvoerder van Bouterse bevestigt de uitspraken van de ex-president. De zegsman stelt dat “een aanzienlijk deel van het Surinaamse volk niet zit te wachten op bezoek van Mark Rutte. Er is veel ellende, mensen hebben al genoeg aan hun hoofd.”

19 miljoen gejat

Bouterse is erg boos. Hij beschuldigt Nederland van het confisqueren van 19 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie (OM) zou dit geld in beslag hebben genomen toen de som via luchthaven Schiphol naar China werd gestuurd.

“Mensen pinaren (hebben het moeilijk), kinderen gaan dood, verpleegkundigen kunnen niet uitbetaald worden en dan houd je mijn 19 miljoen vast en dan een mooi verhaal komen vertellen in mijn land, laat Rutte oprotten”, zo zei Bouterse.

Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen komende week een tweedaags bezoek aan Suriname. De laatste minister-president van Nederland die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.