Woede in Kroatië na invoer euro: prijzen gigantisch hard omhoog

Woede in Kroatië na invoer euro: prijzen gigantisch hard omhoog

Vandaag kunnen inwoners van Kroatië voor de laatste keer betalen met de kuna. Vanaf morgen geldt alleen de euro nog als wettig betaalmiddel. Inwoners zien de prijzen ineens gigantisch stijgen en zijn woedend.

Meerdere Europese leiders zijn dolblij dat Kroatië is overgestapt op de euro. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, reisde zelfs speciaal naar Zagreb om feest te vieren wegens de invoer van het europese muntje. Dolblij is ze.

Prijzen verwoestend hard omhoog

Ondertussen is er massale woede ontstaan onder de bevolking. Sinds de euro werd ingevoerd op 1 januari, schieten de prijzen plotseling keihard omhoog. Sommige producten zijn inmiddels 3 keer zo duur. En je raad het al: de salarissen blijven gelijk.

De regering stelt dat het geen schuld heeft aan de wanpraktijken en zegt dat winkeliers misbruik maken van de nieuwe munt. Zij lappen de wet aan hun laars en maken hun eigen prijzen. Ook ronden ze bedragen steevast naar boven af.

Zwarte lijst

Davor Filipovic, de Kroatische minister van economische zaken, laat weten dat deze prijsstijgingen “niet door de beugel kunnen”. Volgens de minister liggen er dan ook verschillende opties op tafel om de prijsstijgingen te bestraffen.

Zo denkt Filipovic aan een zwarte lijst van winkeliers die misbruik maken van de nieuwe munt. Of het bevriezen van prijzen van enkele producten zodat deze niet meer kunnen stijgen.

Scroll naar boven