Woede in Brabant: meer dan 20 graven vernield en bestolen

Woede in Brabant: meer dan 20 graven vernield en bestolen van 'waardevolle' spullen

In Tilburg is (volledig terechte) tumult onstaan, nadat er de afgelopen nachten meer dan twintig graven zijn vernield en kaalgeplukt op de rooms-katholieke begraafplaats Broekhoven. De pastoor / deken van parochie De Goede Herder is woedend. 

Robert van Aken werd gistermorgen telefonisch op de hoogte gebracht van de ophef die is ontstaan in Tilburg, nadat de grafschennis werd ontdekt. Daarop spoedde hij zich naar het kerkhof, om nabestaanden bij te staan en om ”alles in goede banen te leiden.”

Gerichte actie

De pastoor denkt zeker te weten dat het gaat om een ‘geplande actie’ waarover goed is nagedacht. Dat denkt hij doordat de grafschennis is gepleegd op een bepaald gedeelte van de begraafplaats. ”Hier stonden beelden die zijn meegenomen.” Nog steeds is Van Aken woedend: ”Het bloed steeg me echt naar nijn hoofd toen ik het hoorde. Hier baal ik ontzettend van.”

Woede in Brabant: meer dan 20 graven vernield en bestolen

Trap na voor nabestaanden

Hij vraagt zich af welke onverlaat het in zijn hoofd haalt om graven te vernielen en/of te bestelen. ”Denk eens aan mensen die daar liggen. En hun nabestaanden die hen daar moesten achterlaten. Die krijgen allemaal een trap na. Dit doet pijn. Iets weghalen of vernielen vind ik nog erger dan wanneer graven met graffiti worden bespoten. Je steelt niets op een kerkhof.”

Verzekeraar

De pastoor gaat vandaag naar de politie om aangifte te doen om daarna met leden van het pastorale team de schade op te gaan nemen.

”Dat zullen we ook aan de verzekeraar opgeven, waarbij we zullen vragen om coulance te betrachten. ”Ik kan niet niet echt voorstellen dat mensen bonnetjes hebben bewaard van beelden die zijn weggehaald. We gaan nabestaanden eveneens het advies geven aangifte te doen en hun verzekeraar verzoeken soepel om te gaan met het toekennen van een schadebedrag.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven