Wintertijd: Zo voorkom je dat kinderen er last van hebben

Wintertijd: Zo voorkom je dat kinderen er last van hebben

Vanavond is het weer zover: de (her)intrede van de wintertijd. Om 03.00 uur vannacht gaat de klok een uurtje terug. Een uurtje extra slapen lijkt prettig, maar kinderslaapcoach Susanne Willekes stelt dat het slaapritme van kinderen ernstig verstoord wordt.

Wintertijd: Zo voorkom je dat kinderen er last van hebben

Willekes zegt dat ouders en kinderen echt moeten wennen aan de tijdsverandering.  “Je moet sowieso rekenen op wat ‘off-days’ en moet begrijpen dat kindjes de eerste paar dagen wat vermoeider zullen zijn en dat dat ritme een beetje zoek lijkt”, legt ze uit. Volgens Willekes kan het zelfs voor sommige peuters een paar weken duren voordat ze gewend zijn aan de nieuwe klok.

De oplossing

Maar hoe tackle je dit probleem nu eigenlijk? Heel simpel, door te doen alsof er niets veranderd is. ”Breng je kind dus zaterdag op het normale tijdstip naar bed en haal het kind de volgende ochtend niet eerder uit bed. Probeer het dus even lang als normaal in bed te houden.

Maar wat moet je doen als je kind toch eerder wakker wordt? Willekes adviseert dit uur ”stapsgewijs” in te halen. Je kunt bijvoorbeeld een kwartier later eten, dan heb je het probleem na vier dagen weer rechtgezet. Wat ook kan helpen is even naar buiten gaan.

“Neem je kind op tijd mee naar buiten voor meer zonlicht, wat ervoor zorgt dat in slaap vallen en langer en beter slapen in de nacht weer makkelijker wordt”, zo besluit Willekes.

Scroll naar boven