Wim (70) had een droom en ging naar Italië, verliest 10 miljoen euro

Wim (70) had een droom en ging naar Italië, verliest 10 miljoen euro

De 70-jarige Wim van Gelderen had ooit een mooie droom. Hij wilde luxe resort openen in het Italiaanse Apulië. Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Wim is 10 miljoen euro armer en het gedroomde resort staat er nog steeds niet.

Droom

Volgens Lelli di Bari, voormalig burgemeester van Fasano, is stellig: ”Wim verdient dit niet. Mensen zoals hij investeren in onze regio, ze hebben lef en helpen de economie.”

De burgemeester was vanaf de start betrokken bij de plannen van Wim van Gelderen. ”Samen hebben we onze droom hier op gang geholpen.”

Maar die droom is een nachtmerrie geworden. En dan eentje die erg prijzig is. Wim heeft namelijk al 10 miljoen euro in de droom gestopt en heeft er niets voor teruggekregen.

De bouw van het luxe resort ligt al jaren stil. Bureaucratie is hiervan de oorzaak. Dankzij een fout van de gemeente is het compleet misgegaan. Het regiobestuur die deze fout kan herstellen, weigert dat. Het is behoorlijk hopeloze situatie voor Wim.

2007

Zestien jaar geleden vond Wim de ideale plek om zijn droom werkelijkheid te laten worden. In een verlaten kippenboerderij wilde hij een luxe resort laten bouwen.

Een jaar later, in 2008, koopt Van Gelderen het stuk grond. De bedoeling is een vijfsterren boutiquehotel, met eromheen zeven appartementencomplexen, 33 villa’s en een aantal zwembaden.

De ondernemer hoopt kwaliteitstoerisme te trekken. Door de grootte zouden er ook 100 mensen kunnen werken. Dit was voor burgemeester Di Bari aanleiding een bouwvergunning af te geven.

De kippenschuur wordt afgebroken en Wim houdt zich netjes aan de milieuregels bij het opruimen van de 8.000 vierkante meter asbest.

Illegaal

In 2012 ploft er ineens een aangifte op de deurmat. Een anonieme melder meent dat Van Gelderen de bouwregels aan zijn laars lapt. Zijn gedroomde resort zou daarmee illegaal zijn.

”Ik heb wel een vermoeden waar het vandaan komt, maar zolang ik geen harde bewijzen heb ga ik daar niets over zeggen”, aldus Wim.

Aan het eind van vorige eeuw werden er nieuwe regels opgesteld voor landschapsinrichting. Dat betekende in het kort dat naast een gemeente, ook een regionale overheid toestemming moest geven. Dat zag de gemeente Fasano over het hoofd.

Van Gelderen wordt echter aangeklaagd. Zijn bouwterrein mag niet betreden worden. De rechtbanken in het Zuid-Europese land zijn dusdanig traag, dat ze zaak verjaart. Maar de regels op zijn terrein blijven van kracht. Het is dan inmiddels al 2017.

Moerassig riviertje

Het wordt nog erger, want de rechtbank besluit uiteindelijk een moerassig riviertje aan te wijzen als ‘publiek water’. De bouw moet daardoor op ‘grotere afstand’ plaatsvinden.

Niets over

Van Gelderen ging in hoger beroep en moet dan twee jaar lang wachten op de uitspraak. Uiteindelijk wordt geconcludeerd dat Wim de eigenaar niet is.

Hij is in dienst van de Italiaanse bv, maar niet in Nederland. In de praktijk is hij wel degelijk de eigenaar van beide firma’s.

Het hof grijpt die ‘valse vaststelling’ aan om het beroep van Van Gelderen niet ontvankelijk te verklaren. Het dossier wordt gesloten.

Het hof heeft zich er makkelijk vanaf gemaakt. Dat is schandalig.” Van Gelderen lacht wat ongemakkelijk. ”Eén van mijn advocaten schreef me later dat hij zoiets in 25 jaar als advocaat nog nooit had meegemaakt.”

Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Wim van Gelderen is 10 miljoen euro armer en heeft nog steeds het resort niet waar hij van droomde. De vraag is of het ooit nog gaat komen.

Scroll naar boven