Willem Adriaans uit Eindhoven heeft iets vreselijks meegemaakt. Toen hij op zijn nieuwe fiets reed, brak die ineens doormidden. De oorzaak is een productiefout, maar Willem kan sindsdien nooit meer normaal zitten en heeft elke dag pijn.
De fiets is van het merk Sparta. Door een productiefout is het frama te zwak en bij intensief gebruik kan deze stukgaan. Dat heeft Willem gemerkt. Hij was helaas niet op de hoogte van de terugroepactie. ”Ik zag het nergens op tv of op internet voorbijkomen. Ik wist niet dat er een actie gaande was en moest het van een vriend horen”, zo zegt Willem tegen Omroep Brabant.
Syndroom van Tietze
De breuk van de fiets heeft ernstige gevolgen voor Willem. Dat begint met pijn in zijn borst. Na onderzoek wordt er bij hem het syndroom van Tietze vastgesteld. Dit is niet te genezen en de Eindhovenaar heeft chronisch pijn. ”Ik kan dus niet meer fatsoenlijk zitten.”
Schadevergoeding
De Eindhovense advocaat Guido Schakenraad heeft zich in de zaak vastgebeten. Een schadevergoeding vindt hij wel op zijn plaats. ”Het bedrijf is een terugroepactie gestart, dat geeft aan dat er een gebrek aan het product is. Wij spreken dan van productaansprakelijkheid”, legt Schakenraad uit.
Willem wil vooral andere Sparta-bezitters waarschuwen met zijn verhaal. En hij zou blij zijn als hij een nieuwe E-bike zou krijgen. ”Ik durf niet meer op deze fiets te fietsen.”
Miljoenen euro’s
Maar wanneer er wordt aangetoond dat de productiefout de oorzaak van het ongeluk is en dat Willem het syndroom van Tietze heeft gekregen, dan is er meer te claimen dat alleen een nieuwe fiets.
“Als zo’n verband eenmaal vaststaat dan kijken ze vervolgens naar inkomensverlies, smartengeld, vergoeding van speciale therapieën, hulp in de huishouding … enzovoorts. Hoewel het in Nederland nogal meevalt, kan zo’n schadevergoeding in sommige gevallen toch wel in de miljoenen euro’s lopen.”
Desondanks blijft Willem Adriaans huiverig om een rechtszaak aan te spannen. Hij is bang voor hoge kosten, mocht hij de zaak verliezen. Sparta was op korte termijn niet bereikbaar voor commentaar.