Wilders en Van der Plas woedend: ‘volk mag dit niet accepteren’

Wilders en Van der Plas woedend: 'volk mag dit niet accepteren'

VVD-leider Dilan Yesilgöz moet het zwaar ontgelden. Zowel de PVV als de BBB zijn woedend op haar, nadat ze bekendmaakte niet in een kabinet te zullen stappen.

Yesilgöz overladen met kritiek

En dat is niet het enige, want ook binnen de VVD zelf is grote onrust ontstaan. Een enorm gedeelte van de partij vraagt zich af waar Yesilgöz mee bezig is en voelt zich gepasseerd.

De positie van Yesilgöz lijkt nu al niet meer houdbaar. Toch probeert ze te redden wat er te redden valt. Vanmorgen kroop ze in een soort nederige rol.

”We hebben tien zetels minder. Dan past zelfreflectie. Het past dan niet om automatisch weer bewindspersonen te leveren”, zo vertelde ze.

Dilan wil wel ‘nadenken’ over gedoogsteun aan een centrum rechts kabinet. ”Wij willen een kabinet van winnaars mogelijk maken.”

Wilders woedend

De uitspraken en daden van de VVD zorgen voor woede bij zowel Geert Wilders (PVV) als Caroline van der Plas (BBB). Zij hebben met stijgende verbazing kennis genomen van wat Yesilgöz heeft gezegd.

Wilders: ”Het is erg teleurstellend. Het is haar keuze. Maar dit is denk ik niet wat Nederlanders willen”, aldus de nieuwe leider van ons land.

De blonde PVV-baas classificeert Yesilgöz als een wegloper die al afhaakt voor de onderhandelingen. Hij sluit niet uit dat de partij nog bijdraait. ”Het is niet voor het eerst in de afgelopen weken dat de VVD van opvatting verandert. Ik ben een zeer optimitisch mens.”

Van der Plas laaiend

Caroline van der Plas is des duivels. ”Volgens mij gaat het om de mensen en de kiezers die wat willen. Ik vind dit heel raar. Nederland wil dat wij bij elkaar gaan zitten. Een verliezende partij kan daar ook bij horen.” Van der Plas wil koste wat het kost regeren. Ook als daar een minderheidskabinet voor nodig is.

NSC: ”Heel bijzonder”

Pieter Omtzigt, die een daverende overwinning boekte met 20 zetels, snapt ook niks van de handelswijze van Yesilgöz: ”Ik ben verbaasd dat je dit precies twee minuten voor het gesprek doet.”

De NSC-leider vindt dat Yesilgöz de fout is ingegaan. Desondanks wil Omtzigt zelf nog niets kwijt over een eventuele plek in de coalitie. Hij gaat in gesprek met de verkenner

NSC-voorman Pieter Omtzigt noemt het afhaken van de VVD ’heel bijzonder’. „Ik ben verrast dat je dit precies twee minuten voor het gesprek doet.” Hij vindt dat de VVD dit bij de verkenner had moeten doen. Wilders schuift vrijdag PVV-senator Gom van Strien voor die klus naar voren. Over zijn eigen voorkeur voor een coalitie wil Omtzigt nog altijd niks kwijt. Dat gaat hij vertellen aan de kersverse verkenner.

Scroll naar boven