Wil (87) voelt zich heel eenzaam en genegeerd: ”Er is geen belangstelling voor mij”

Wil (87) voelt zich heel eenzaam en genegeerd: ''Er is geen belangstelling voor mij''

De zomer en de vakantieperiode is voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken. Even lekker weg. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sociale bezoekjes en het activiteitenleven komt dan stil te liggen. Veel ouderen in ons land raken geïsoleerd.

‘Altijd alleen’

Iemand die zich ontzettend eenzaam voelt, is de 87-jarige Wil. Ze is helemaal alleen en heeft niets om naar uit te kijken. Ze probeert haar leven zo aangenaam mogelijk te maken.

”Ik vind de televisie bedroevend. Het liefst kijk ik naar een goede film. Maar ja, die moet ik altijd helemaal alleen kijken”, zo treurt Wil.

Wil (87) voelt zich heel eenzaam en genegeerd: ''Er is geen belangstelling voor mij''

Geen activiteiten

In Nederland zijn er ongeveer 700.000 ouderen die zich eenzaam voelen, aldus Aimee Romme van de stichting Met Je Hart. Deze stichting nodigt eenzame ouderen uit, die met elkaar kunnen genieten van mooie momenten. Hopelijk ontstaan er dan nieuwe vriendschappen.

Voor Wil is de zomer niet leuk. ”Ik houd van mooie plekken en mooie gebouwen. Maar die vrijwillige bus, die gaat helemaal niet.

Pijnlijk

Doordat de activiteiten in de zomer stil komen te liggen, voelt Wil ‘leegte’. Als een verslaggever van De Telegraaf aan haar vraagt wat dit met haar doet, zegt ze: ”Het is pijnlijk.”

”Vroeger kon ik het weg lezen. Maar op het ogenblik niet meer.” Wil is teleurgesteld in de mensen die ouder worden en die geen medeleven hebben. Wat Wil eigenlijk wil zeggen, is dat we met zijn allen te weinig elkaar omkijken.

Vrienden familie

Het is niet zo dat Wil geen vrienden en familie meer heeft. Maar die hebben volgens Wil ‘geen belangstelling’ meer voor de hoogbejaarde vrouw en komen ook nooit langs.

”Nee, dat doen ze niet. Als je oud wordt en mensen zijn zelf jonger, hebben ze geen belangstelling meer voor je. Raar is dat.”

Aimee van de Stichting Met je Hart roept mensen op om zich heen te kijken. ”Als er iemand is waarvan je denkt dat hij of zij eenzaam is: bel eens aan, start een gesprekje.”

Over de auteur