Wie heeft hier voorrang? Het aantal mensen dat dit niet weet is hoog!

Wie heeft hier voorrang? Het aantal mensen dat dit niet weet is hoog!

Tussen al het gedoe in de wereld is het soms best wel even lekker om ergens anders aan te kunnen denken. Daarom hebben we een leuke breinbreker voor je, met betrekking tot voorrang in het verkeer. Altijd leuk om te doen.

Voorrang

Iedereen die zijn of haar rijbewijs heeft gehaald, zou als het goed is de voorrangsregels moeten kennen. Toch blijkt dat in de praktijk soms lastig.

Vertrouwd zijn met het rijden is één ding, maar vloeiend en efficiënt omgaan met alle mogelijke situaties, vooral op complexe kruispunten, is een ander verhaal.

a woman sitting in a car with a steering wheel

Hoe maak je de juiste keuze in de chaos van richtingsverandering, optica en de dynamiek van andere voertuigen? Wanneer je naar onderstaande situatie kijkt, is dat een lastige. Deze vraag is overgenomen van een echt rijexamen en dus belangrijk om te weten.

T-splitsing

Drie auto’s staan op een T-kruising. Links zien we de blauwe auto, die rechtdoor wil. De gele auto nadert vanaf rechters, en de roze auto wil linksaf.

De vraag is nu: welke auto krijgt voorrang? Het is logisch dat de meeste mensen aannames doen, zonder echt goed te kijken. Maar dat is menselijk.

De oplossing

Bij een T-splitsing zoals je hierboven zien, kunnen we aannemen dat het voertuig op de hoofdweg voorrang heeft. Het gaat hierbij de auto die niet hoeft af te buigen.

Wie heeft hier voorrang? Het aantal mensen dat dit niet weet is hoog!

In dit scenario zou dat dus gaan om de blauwe auto. Dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar wat nu? Na de blauwe auto zou de roze auto als eerstvolgende mogen.

Dit is een algemene regel in vrijwel alle rechtsgebieden: auto’s die linksaf slaan, verlenen in de meeste gevallen voorrang aan tegemoetkomend verkeer.

Maar die regels kunnen eventueel veranderd worden dankzij de aanwezigheid van specifieke verkeerslichten of borden waar anders op staat aangegeven.

Als laatste mag de gele auto in dit scenario. Die wil net als de roze auto linksaf, maar moet eerst de blauwe en daarna dus de roze auto voorrang geven.

De juiste oplossing in de geval, om het nog duidelijker te maken, is dus B-A-C. Het is een redelijk complexe situatie die een stuk lastiger is dan gedacht.

Had jij het antwoord goed? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit bericht zodat nog meer mensen kunnen antwoorden!

selective focus photography of woman driving blue car

Scroll naar boven