WHO slaat corona-alarm: moeten we ons zorgen maken?

WHO slaat corona-alarm: moeten we ons zorgen maken?

De experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat het coronavirus aan een opleving is begonnen. Directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus roept op tot ‘grote waakzaamheid’. Maar moeten we ons echt zorgen maken?

Stijging

Volgens de WHO is er een enorme stijging in het aantal coronadoden te betreuren in het Midden-Oosten en Azië . Maar in Europa moeten ook steeds meer mensen worden opgenomen.

In Italië gaat het volgens de gezondheidsinstantie al de verkeerde kant op. De WHO roept daarom iedereen op om zichzelf weer te laten vaccineren.

”De grootste zorg is niet dat genoeg risicogroepen gevaccineerd zijn”, aldus Tedros. De stijging en het aantal mensen dat corona niet te boven komt, toont aan dat vaccineren heel belangrijk is.”

Experts

Experts uit de Lage Landen denken niet dat het zo’n vaart zal lopen. Volgens Marc van Ranst wil de WHO benadrukken dat het luchtwegseizoen eraan komt.

Toch is Van Ranst ook van mening dat landen wel ”iets” moeten gaan doen. Er staat een herfstvaccinantiecampage op het programma en er komt meer aandacht voor ventilatie.

Nederland

In Nederland is momenteel een verhoging van het aantal virusdeeltjes in rioolwater. In een maand tijd is dat verbubbeld. De Nederlandse viroloog Bert Niesters stelt dat de scholen en universiteiten weer open zijn, terwijl er ook festival geweest zijn.

”Ik hoor meer verhalen van mensen die (weer) corona hebben. Maar vooralsnog gaat het nog niet om grote getallen”, zo laat Niesters weten.

Zorgen maken?

Deskundigen zijn het wel eens met elkaar dat het coronavirus de komende maanden flink aan terrein gaat winnen. Maar, zo zegt Niesters: ”Dat geldt ook voor influenza en het RS-virus.”

”Wanneer het kouder wordt, zitten mensen bij elkaar waardoor virussen zich makkelijker kunnen verspreiden.” Toch maakt Niesters zich niet zo bezorgd.

Zin°jn Belgische collega Marc van Ranst is het daarmee eens. ”Veel mensen hebben hun vaccinatie gehad en bijna iedereen heeft al minimaal een keer corona gehad. De scenario’s zoals in 2020 en 2021 zijn daarom niet meer aan de orde”, aldus Van Ranst.

Scroll naar boven