WHO roept apenpokken uit tot ‘internationaal gevaar voor volksgezondheid’

WHO roept apenpokken uit tot 'internationaal gevaar voor volksgezondheid'

Nou lieve mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het apenpokkenvirus bij monde van directeur-generaal Adhanom Ghebreyesus het apenpokkenvirus uitgeroepen tot ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’.

Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de WHO kan uitroepen. De WHO vindt de recente uitbraak van apenpokken buiten Afrika een internationaal risico.

Symptomen

We hebben hier al enorm vaak over geschreven, maar de symptomen van apenpokken verlopen meestal mild. Je kunt dus koorts, hoofdpijn, spierpijn en/of je niet lekker voelen. Na een aantal dagen ontstaat er uitslag met blaasjes op de huid. In de meeste gevallen wordt vrijwel niemand ernstig ziek van het virus.

Wie kan het oplopen?

Hoewel vaak wordt gedacht dat apenpokken een ‘homoziekte’ is, is dat feitelijk onjuist. Toch nestelt het virus zich vaak bij mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen. Desondanks is het geen geslachtsziekte: apenpokken gaat op elkaar over na huid-op-huidcontact. En dus kan iedereen het oplopen.

De cijfers

Op onze aarbol wonen bijna 8 miljard mensen. De cijfers van de WHO laten zien dat het apenpokkenvirus bij zo’n 14.000 mensen is vastgesteld, verspreid over 71 verschillende landen. In Nederland zijn maar 700 infecties genoteerd. Er sterven nauwelijks mensen aan apenpokken. Wereldwijd gaat het om vijf personen.

WHO roept apenpokken uit tot 'internationaal gevaar voor volksgezondheid'

 

 

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven