WHO en virologen: “Vooravond nieuwe pandemie”

WHO en virologen: "Vooravond nieuwe pandemie''

Het apenpokkenvirus krijgt steeds meer voet aan de grond in Europa. In slechts twee weken tijd is het aantal infecties verdrievoudigd. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en virologen nu luiden de noodklok: “Dit kan de volgende pandemie worden.”

Hoogste alarmniveau

De WHO is extreem bezorgd en overweegt de uitbraak van het apenpokkenvirus binnen afzienbare tijd op te schalen tot het allerhoogste alarmniveau. Dit wordt ook wel het Public Health Emergency of International Concern genoemd. En dan is het pas echt goed mis.

Onze eigen Ab Osterhaus deelt de zorgen. “Het is niet te vergelijken met Covid-19. Dat is een bosbrand. Apenpokken is een veenbrand. Maar het kan wel degelijk een pandemie worden.”

Duizenden besmettingen

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 4.000 infecties vastgesteld in Europa. In Nederland gaat het om iets minder dan 300 besmettingen.

Apenpokken zijn het vaakst geconstateerd bij mannen die seks hebben gehad met andere mannen, maar ondertussen duikt het virus ook op bij vrouwen en kinderen.

Verspreidingsroute

Het virus wordt meestal verspreid door Huid-op-huidcontact. Viroloog Marion Koopman zegt niet te kunnen uitsluiten dat hoesten ook tot de besmettingsroute kan worden gerekend. Bij geïnfecteerde personen zit het virus namelijk ook vaak in de keel. Daarmee is volgens Koopmans bewezen dat het zich nu ook via de luchtwegen verspreidt.

Niet fijn

De meeste mensen die besmet zijn met apenpokken, kennen een mild ziekteverloop. Maar, dat is zorgelijk, naarmate het virus zich verder verspreidt, kan het zo zijn dat mensen besmet raken die een kwetsbare gezondheid hebben. Zij lopen dus meer risico op ernstige symptomen.

Koopmans zegt dat het nog ”niet te laat is” om de uitbraak in te dammen. Hiervoor moeten mensen volgens haar vooral veel gaan testen bij klachten, terwijl ook bron- en contactonderzoek een cruciale rol speelt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven