Wetenschappers ontdekken 512 jaar oude haai, waardoor het de oudste levende gewervelde op aarde is

Kan er echt een levend wezen zijn dat meer dan vijf eeuwen oud is? Het lijkt misschien onmogelijk, maar wetenschappers hebben zo’n beest ontdekt dat in de Noord-Atlantische Oceaan leeft: een Groenlandse Haai.

Het is al lang bekend dat deze bijzondere haai ouder is dan de meeste, maar wetenschappers hadden voor kort geen idee hoe oud hij was. Nu ze zijn leeftijd hebben vastgesteld op 512 jaar oud, heeft hij de titel van ’s werelds oudste levende gewervelde dier.

oudste haai

Groenlandse haaien zijn één van de langzaamst groeiende soorten ter wereld en worden pas volwassen als ze meer dan 150 jaar oud zijn. Hierdoor worden ze meestal heel erg oud. Eerdere rapporten hebben zelfs gesteld dat Groenlandse haaien gemakkelijk ouder kunnen worden dan 400 jaar.

Dankzij de geschatte leeftijd van de oudste haai betekent het dat hij in de jaren 1500 is geboren!

Groenlandse Haai

Maar hoe weten wetenschappers hoe oud hij is? Het is eigenlijk vrij eenvoudig!

Mariene biologen hebben de hoeveelheden radiokoolstof in de ooglenzen van de Groenlandse haai gemeten om zijn leeftijd te bepalen.

man raakt haai aan

Ze hebben echter niet alleen de zijne gemeten. Ze bestudeerden een enorme strook Groenlandse haaien voor hun onderzoek. En vanwege hun harde werk, krijgt het veld veel nauwkeurigere informatie, die het in het verleden ontbrak.

Het meten van de leeftijd van een dier kostte vroeger meer werk, maar de tijden veranderen. Hoewel de grootte van de dieren vroeger een bepalende factor voor de leeftijd was, is aangetoond dat het een slechte maateenheid is.

Bovendien blijft de Groenlandse haai niet zijn hele leven in hetzelfde gebied. Het is in hun aard om rond te dwalen, en dus zijn ze niet beperkt tot alleen de Noord-Atlantische Oceaan.

Bron: Goodfullness