Wetenschappers bevestigen: het oppassen op je kleinkinderen verbetert je levensverwachting

Als jij je als ouder schuldig voelt als je je grootouders vraagt om op baby’s te passen, voel je dan niet meer schuldig. Blijkbaar leven grootouders die op hun kleinkinderen passen langer, volgens een recente studie.

De studie, van meer dan 500 mensen van 70 jaar en ouder, toonde aan dat die grootouders die hielpen om voor anderen te zorgen minstens zeven jaar langer leefden.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Mensen die niet oppaste op hun kleinkinderen, hadden een gemiddelde levensverwachting van slechts vier jaar nadat de studie was geëindigd. De helft van de grootouders in het onderzoek die op hun kleinkinderen paste, leefde tien jaar na het eerste onderzoeksinterview.

Onderzoek suggereert dat het hebben van een doel, oudere mensen actief houdt.

‘Overleven van de soort’
Volgens Sonja Hilbrand, een van de auteurs van de studie en een doctoraalstudent in de psychologie aan de universiteit van Basel in Zwitserland, “zou deze link een mechanisme kunnen zijn dat diep geworteld is in ons evolutionaire verleden toen hulp bij kinderopvang cruciaal was voor de overleving van de soort. ”

Mensen die geen contact met de kleinkinderen hebben, ervaren een negatieve effect op hun gezondheid, voegde Hilbrand eraan toe.

Door je volwassen kinderen op de een of andere manier te helpen, kan ook de levensverwachting verbeteren, toonde de studie. Dus het gevoel dat je weet dat je nodig bent en daarom een ​​doel geeft, is heilzaam voor onze gezondheid naarmate we ouder worden.

Bruno Arpino, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Pompeu Fabra in Barcelona, ​​zei dat het kan helpen om senioren geestelijk en lichamelijk actief te houden.

“Caregiving kan zorgverleners een levensdoel geven omdat zorgverleners zich nuttig kunnen voelen voor de anderen en voor de samenleving,” zei hij. “Caregiving kan ook worden beschouwd als een activiteit die (zorg) zorgverleners fysiek en mentaal actief maakt.”

Mentale gezondheid

Hij voegde eraan toe dat eerdere studies hebben aangetoond dat caregiving het cognitief functioneren lijkt te verbeteren, evenals de fysieke en mentale gezondheid.

Deze studie omvatte niet de grootouders die de volledige bewaring van hun kleinkinderen hebben. Dat is eigenlijk schadelijk voor ouderen, volgens de studie.

Lees meer over waarom je je kinderen zo vaak mogelijk zou moeten delen met hun grootouders in de video hieronder:

Deel dit verhaal asjeblieft met alle ouders en grootouders die je kent. Oppassen is goed voor je gezondheid!